Ένας Άγγλος στην Αυλή του Τσάρου

Μέσα από την υγρασία ενός λονδρέζικου πρωινού ξεπροβάλλει ένας ηλικιωμένος, γενειοφόρος άντρας με φθαρμένο ράσο. Στο δεξί του χέρι κρατάει ένα μπαστούνι, και στο αριστερό μια κουρελιασμένη μαύρη τσάντα. Το όνομά του είναι πατήρ Νικόλαος Γκιμπς.

Εγκάρδιος και προσηνής, αν και αρκετά εσωστρεφής, σπάνια μιλάει για το απίστευτο ταξίδι του που τον έφερε από τις τιμημένες αίθουσες του Κολεγίου St. John του Καίμπριτζ στην αυλή του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, Νικολάου Β΄.

Ως ένας από τους τρείς κατ’ οίκον διδάσκαλους της αυτοκρατορικής οικογένειας, είχε αποκτήσει πρόσβαση στα ενδότερά της. Αρχικά ως δάσκαλος, αλλά στη συνέχεια ως καλός και έμπιστος φίλος, πορεύτηκε μαζί τους στις σκοτεινές μέρες της εξορίας τους, μέχρι και την τραγική δολοφονία τους από τους Μπολσεβίκους. Τα δέκα αυτά χρόνια θα άλλαζαν για πάντα τη ζωή του, και θα τον οδηγούσαν τελικά πίσω στη Μεγάλη Βρετανία, όπου θα αφιερωνόταν για το υπόλοιπο της ζωής του στην πίστη που είχε ανακαλύψει στην αυλή του Τσάρου.

Επικεντρώνοντας την έρευνά της σε πραγματικές επιστολές και ντοκουμέντα προερχόμενα από τις συλλογές του Γκιμπς και σε πολυάριθμες προσωπικές συνεντεύξεις με τον αποθανόντα Τζορτζ Γκιμπς, θετό γιο του πατρός Νικολάου, καθώς και με άλλους γνωστούς και φίλους του, η συγγραφέας έχει προσεκτικά στοιχειοθετήσει την συναρπαστική ιστορία του ταξιδιού που οδήγησε τον Γκιμπς από την Αγγλία στη Ρωσία, και διαμέσου της Σιβηρίας, της Κίνας, των Φιλιππίνων και της Ιερουσαλήμ, πίσω στην Αγγλία.

Η Benagh αξιοποιεί νεοανακαλυφθέντα στοιχεία που αφορούν τη δολοφονία των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας και παραθέτει λεπτομέρειες που ήταν άγνωστες όσο ακόμη ζούσε ο πατήρ Νικόλαος. Καταγράφει άγνωστα μέχρι σήμερα γεγονότα της ζωής του στην Αγγλία, όταν ως Ορθόδοξος ιερέας έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στην ίδρυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Οξφόρδη και άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στη Βρετανία.

«Δάσκαλος των παιδιών της ρωσικής αυτοκρατορικής οικογένειας, σύντροφός τους στην εξορία τους, ιδρυτής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Οξφόρδης, και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στην Αγγλία, ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος ενστερνίστηκε πολλούς διαφορετικούς κόσμους κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής του. Με χαρά υποδεχόμαστε την έκδοση της προσεκτικά επιμελημένης βιογραφίας του από την κυρία Benagh. Αποτελεί έναν πολύτιμο φόρο τιμής στη μνήμη του, και θα εκτιμηθεί ευρέως.»Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Ware

ISBN 9789609911818, έκδοση 2009

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Christine Benagh διαμένει μόνιμα στο Νάσβιλ του Τένεσι, στις ΗΠΑ.

Μετά την απόκτηση του πτυχίου της από το Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ, άρχισε να ασχολείται σοβαρά με τη συγγραφή, καθώς και με την ανατροφή των τεσσάρων παιδιών της. Καθώς οι απαιτήσεις της ανατροφής τους άρχισαν να μειώνονται, ασχολήθηκε επαγγελματικά με την επιμέλεια βιβλίων, ενώ παράλληλα έγραψε και εξέδωσε δύο βιβλία, έγραψε πολλά άρθρα σε περιοδικά και δημοσίευσε πολλές κριτικές βιβλίων.

Το ενδιαφέρον της για την πολυτάραχη ζωή του πατρός Νικολάου Γκιμπς γεννήθηκε από το πνευματικό ταξίδι που έκανε ο τελευταίος από την Αγγλικανική εκκλησία στην Ορθοδοξία, αφού και η ίδια είχε ακολουθήσει παρόμοια πορεία, χωρίς ωστόσο να βιώσει ανάλογες συναρπαστικές εμπειρίες.

Ακολουθώντας τα χνάρια του Γκιμπς σε ένα ταξίδι που καλύπτει την μισή περίπου υφήλιο, μπόρεσε να ικανοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το ενδιαφέρον της τόσο για τα ιστορικά όσο και για τα θεολογικά ζητήματα.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!