Έρωτος γνώση

Δοκίμια για τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία

Η Martha Nussbaum θέτει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο θεωρητικό σχέδιο: Να δείξει γιατί η ηθική φιλοσοφία παραμένει ελλιπής όταν αρνείται τη συμβολή της Λογοτεχνίας στην πραγμάτευση ζητημάτων περί του πρακτέου.

Στα δεκαπέντε δοκίμια του τόμου προσπαθεί ν΄ απαντήσει στο σωκρατικό ερώτημα: «Πώς πρέπει να ζει κανείς;» υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανατίμηση του γνωστικού ρόλου των συναισθημάτων, της αντίληψης και της φαντασίας, καθώς και την ηθική κριτική των λογοτεχνικών έργων, η οποία δεν αμελεί τη μορφή και το ύφος της αφήγησης.

Ολόκληρο τον τόμο διατρέχει το ζήτημα της ενδεχόμενης σύγκρουσης ενός παθιασμένου βιώματος, του έρωτα, με την επιδίωξη της συνολικής ηθικής μέριμνας απέναντι στον άνθρωπο.

ISBN 9789601625041, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μάρθα Νάσμπαουμ (Martha Nussbaum) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1947. Σπούδασε θέατρο και κλασικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία, στο Χάρβαρντ.

Μετά το γάμο της με τον Alan Nussbaum, τη δεκαετία του ’70, ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό και βάφτισε την κόρη τους Ραχήλ (η οποία διδάσκει σήμερα Ιστορία στο Evergreen State College).

Σήμερα κατέχει την έδρα Ernst Freund Distinguished Service Professor of Law and Ethics στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Το συγγραφικό της έργο αναφέρεται σε θέματα πολιτική φιλοσοφίας και φιλοσοφίας του δικαίου, κλασικής φιλοσοφίας, ηθικής, φύλου, φεμινισμού, αλλά και δικαιωμάτων των ζώων

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!