Αλέξανδρος και Ασπασία, 1915-1920

Στο νέο του ιστορικό αφήγημα, ο ιατρός και ιστορικός Αλέξανδρος Λ. Ζαούσης, με πλήθος αγνώστων μέχρι σήμερα στοιχείων, ζωντανεύει το ειδύλλιο του πρίγκιπα Αλέξανδρου, δευτερότοκου γιου του βασιλιά Κωνσταντίνου, με την Αθηναία καλλονή Ασπασία Μάνου: τον παράφορο έρωτά τους το 1915, πάνω στο ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε πείσμα όλων των βασιλικών παραδόσεων αλλά και των πολιτικών αντιδράσεων. Τον μυστικό τους γάμο το 1914 – ένα γάμο που ο Βενιζέλος είχε υποσχεθεί ν’ αναγνωρίσει επίσημα. Τον τραγικό θάνατο του νεαρού βασιλιά, από το δάγκωμα ενός κατοικιδίου πιθήκου στο δάσος του Τατοΐου, στην αγκαλιά της αγαπημένης του, το φθινόπωρο του 1920.

Με τη γλαφυρή πένα του συγγραφέα ζωντανεύει μια αληθινή, ανθρώπινη και συγκινητική, ιστορία με φόντο τον κυκεώνα των πολιτικοστρατιωτικών γεγονότων της εποχής. Από τον τραγικό Εθνικό Διχασμό του 1917, την ενθρόνιση του εικοσιτετράχρονου πρίγκιπα Αλέξανδρου και τη συμπαράταξή του, παρά τη δυσφορία της βασιλικής παράταξης, με τον πρωθυπουργό Βενιζέλο, μέχρι και την εκστρατεία απελευθέρωσης της Ανατολικής Θράκης το καλοκαίρι του 1920 – όταν ο νεαρός βασιλιάς θα δοκιμάσει ως επικεφαλής του στρατού την τελευταία γεύση δόξας, πριν από το τραγικό του τέλος.

Επιπλέον, στο βιβλίο Αλέξανδρος και Ασπασία, 1915-1920 δημοσιεύονται περίπου 50 σπάνιες φωτογραφίες και έγγραφα, που ζωντανεύουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα γεγονότα της ταραγμένης αυτής ιστορικής περιόδου.

ISBN 9604101706, έκδοση 2000Αλέξανδρος Λ. Ζαούσης

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξανδρος Λ. Ζαούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε επί εικοσαετία διευθυντής Κλινικής στο Ασκληπιείο Βούλας και έπειτα στο Νοσοκομείο Ατυχημάτων (ΚΑΤ). Το 1980 άρχισε τη συγγραφή ιστορικών βιβλίων βάσει των αναμνήσεών του από την Κατοχή, όταν νεαρός αναμίχθηκε στην Εθνική Αντίσταση.

Τα σχετικά βιβλία του είναι: Αναμνήσεις ενός αντιήρωα, Οι δύο όχθες και μία εκτενής έκθεση κατόπιν προσκλήσεως της Ακαδημίας Αθηνών, για τις πολεμικές επιχειρήσεις 1940-1941. Ακολούθησαν Η τραγική αναμέτρηση, για την περίοδο 1945-1949, και Ο Εμπαιγμός, για τη δικτατορία 1967-1974.

Επίσης, καταπιάστηκε και με παλαιότερες περιόδους με τα βιβλία του με τα βιβλία του Αλέξανδρος και Ασπασία και Αμαλία και Όθων. Το τελευταίο του βιβλίο Λέλα Καραγιάννη. Η Μπουμπουλίνα της Κατοχής, 1941-1944 εκδόθηκε το 2004.

Πέθανε το 2005.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!