Αλέξανδρος ο Μέγας

Το Αλέξανδρος ο Μέγας είναι ένα από τα πρώτα έργα του κορυφαίου Γάλλου δραματουργού Ρακίνα (Jean Racine) και αποτέλεσε την αρχή των μεγάλων του επιτυχιών.

Ο ελληνιστής Ρακίνας έζησε τον 17ο αιώνα και αντλούσε τα θέματά του από την ελληνική ιστορία και μυθολογία. Τα έργα του θεωρούνται μνημειώδη και αποτελούν μεγάλη προσφορά στο παγκόσμιο κλασσικό θέατρο, όπως η Ανδρομάχη, Ιφιγένεια, Φαίδρα, Αλέξανδρος ο Μέγας, Βερενίκη, Θηβαίδα κ.α..

Το Αλέξανδρος ο Μέγας είναι ένα από τα ελάχιστα θεατρικά έργα που είχαν ως έμπνευση τη μεγάλη αυτή ιστορική μορφή. Το έργο διαδραματίζεται κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Αλέξανδρου κατά των Ινδιών και του βασιλιά τους Πώρου και εκθειάζει τόσο την αγάπη του Αλέξανδρου προς την Κλεοφίλη, όσο και τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του μεγάλου στρατηλάτη. Όπως ο τονίζει ο μεγάλος ποιητής, δεν υπάρχει ούτε ένας στίχος της τραγωδίας αυτής που δεν αποτελεί εγκώμιο και ύμνο προς τον Αλέξανδρο.

Το παρόν, αποτελεί την πρώτη ελληνική μετάφραση του έργου.

ISBN 9789606813030, έκδοση 2008

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ρακίνας ή Ζαν Ρασίν ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους κλασικούς συγγραφείς. Θεωρείται ως ο μεγαλύτερος Γάλλος τραγικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1639 στην Λα Φετρέ-Μιλόν (Πικαρντί) και πέθανε στις 21 Απριλίου του 1699 στο Παρίσι. Η μητέρα του πεθαίνει το 1641 και ο πατέρας του το 1643.

Το 1649 μπαίνει στο μοναστήρι Πορτ-Ρουαγιάλ όπου και τάφηκε όταν πέθανε το 1699 δίπλα στους παλιούς καθηγητές του σύμφωνα με την διαθήκη του που έγραψε το 1689. Το 1658 πηγαίνει στο Παρίσι και σπουδάζει στο κολέγιο του χαρκούρτ.

Το 1661 ο Ρακίνας βρέθηκε στο Βρε στο νότιο της Γαλλίας κοντά σε έναν θείο του ο οποίος ήταν αξιωματούχος της εκκλησίας. Το 1663 γράφει ωδές για τον Λουδοβίκο 14ο και παρουσιάζεται στην Αυλή του βασιλιά. Το 1666 έρχεται σε ρήξη των σχέσεών του με το Πορτ-Ρουαγιάλ όπου οι δάσκαλοί του θεωρούν το θέατρό του ανήθικο. Όμως το 1679 συμφιλιώνονται.

Το 1676 βγαίνει η συλλογική έκδοση των έργων του Ρακίνα. Πηγή έμπνευσης των έργων του υπήρξαν οι τραγωδίες των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, όπως του Ευριπίδη, του Σενέκα και άλλων.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!