Ανάπτυξη και ευημερία στον 21ο αιώνα

Η προσέγγιση των οικολογικών οικονομικών και η περίπτωση της Ελλάδας

Η παγκόσµια πολιτική και οικονοµική ζωή διέπεται από το παράδειγµα της µεγέθυνσης της οικονοµίας. Η περαιτέρω µεγέθυνση, ωστόσο, είναι στις µέρες µας τόσο ανέφικτη όσο και ανεπιθύµητη. Η λογική της µεγέθυνσης προσκρούει, πρώτα απ΄ όλα, σε αµείλικτα οικολογικά όρια που αναχαιτίζουν τις επεκτατικές τάσεις της οικονοµικής σφαίρας και ανακόπτουν µέρος της οικονοµικής δραστηριότητας. Δεύτερον, στο βαθµό που λαµβάνει χώρα η οικονοµική µεγέθυνση, δηµιουργεί υψηλά οικολογικά κόστη και ολοένα και χαµηλότερες οικονοµικές απολαβές. Τρίτον, το παράδειγµα της µεγέθυνσης διαιωνίζει τη µονοπώληση της ηθικής και φιλοσοφικής σφαίρας από την οικονοµική λογική και, τέταρτον, διατηρεί τεράστιες ανισότητες και λειτουργεί εις βάρος κοινωνικών αγαθών και της κοινωνικής συνοχής.

Υπό το βάρος των οικολογικών, οικονοµικών, πολιτικών και κοινωνικών αυτών αρνητικών συνεπειών, είναι απαραίτητη µία εναλλαγή παραδείγµατος µε στόχο τη διατήρηση του κεκτηµένου βιοτικού επιπέδου και τη βελτίωση της ανθρώπινης διαβίωσης εντός των δεδοµένων βιοφυσικών ορίων, και µε έµφαση στην αρτιότερη πολιτειακή οργάνωση και στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αποδόµηση του κυρίαρχου παραδείγµατος είναι το πρώτο απαραίτητο βήµα προς την περιχαράκωση ενός νέου εναλλακτικού παραδείγµατος, αυτού των οικολογικών οικονοµικών, που προτείνει ένα ολιστικό πλαίσιο δράσης εναρµονίζοντας την οργάνωση του κοινωνικού κόσµου µε τους αναπόδραστους νόµους της φύσης. Μια τέτοια προσέγγιση οδηγεί σε ριζοσπαστικές προτάσεις πολιτικής στον ενεργειακό, οικονοµικό και πολιτικό τοµέα τόσο σε παγκόσµιο επίπεδο, όσο και σε τοπικό και κρατικό.

Παράλληλος στόχος του βιβλίου Ανάπτυξη και ευημερία στον 21ο αιώνα, έτσι, είναι να προδιαγράψει ένα νέο σχέδιο δράσης που θα καταστήσει την Ελλάδα βιώσιµη οικολογικά, χρηµατοπιστωτικά, ενεργειακά και οικονοµικά. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την απαγκίστρωση από πρότερα ιδεολογικά θέσφατα και αγκυλώσεις και µία νέα θεώρηση της κοινωνικής ζωής και των στόχων που αυτή πρέπει να υπηρετεί.

ISBN 9786185067052, έκδοση 2013

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Φίλιππος Προέδρου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1981. Σπούδασε Δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1998-2002), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Warwick στη Μ. Βρετανία (MA in International Relations) (2003) και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης στην Κομοτηνή (2009) με θέμα τις ενεργειακές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Εργάζεται ως λέκτορας Διεθνών Σχέσεων στο City College, International Faculty of the University of Sheffield από το 2008, στο DEI College, Registered Centre of the University of London for the London School of Economics and Political Science Programs από το 2009, και στο Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης (ACT) από το 2012.

Έχει διατελέσει υπεύθυνος έρευνας για θέματα Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Ερευνητικό Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC) (2010), ενώ συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης με το περιοδικό Εικονογραφημένη Ιστορία από το 2009.

Κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ενεργειακή πολιτική, η παγκόσμια διακυβέρνηση, η δημόσια διπλωματία και τα οικολογικά οικονομικά. Πέρα από κείμενα σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα, έχει δημοσιεύσει σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών, όπως τα European Security (2007), Journal of Contemporary European Studies (2010), Studia Diplomatica – The Brussels Journal of International Relations (2010), Journal of Southeast European and Black Sea Studies (2010), Diplomacy and Statecraft (2012) και Cyprus Review (2013).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!