Από δω και πέρα θα είσαι ο Νίκος

Μέσα από τη συμμετοχή στο κομμουνιστικό και το αντιστασιακό κίνημα, ο Κώστας Πασχαλούδης ξεκινά μια νέα, εντελώς απρόβλεπτη, ζωή, δημιουργεί έναν νέο εαυτό: το ψευδώνυμο «Νίκος» σηματοδοτεί αυτή τη νέα ζωή που ξεκινά μέσα στην Κατοχή και αφιερώνεται στην καθημερινή πολιτική δουλειά από χωριό σε χωριό. Μέσα από τις σελίδες της μαρτυρίας του ανασυντίθεται η οργάνωση και η δράση του κόμματος και της Αντίστασης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με δεκάδες ονόματα στελεχών και των θέσεων που κατείχαν…

Σήμερα, ο τρόπος ζωής του θα ταίριαζε περισσότερο με αυτόν ενός ακτιβιστή. Συνεχής κινητικότητα, παρανομία, ψευδώνυμα, χωρίς μόνιμη κατοικία, κίνδυνοι, διαδοχικές συναντήσεις και συζητήσεις, κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών από ένα δίκτυο αλληλεγγύης οργανώσεων και συντρόφων. Ένας τρόπος ζωής που ισορροπεί ανάμεσα στη νομαδικότητα και τη στράτευση, την αυτοπραγμάτωση του υποκειμένου και την πειθαρχία. Μια αφήγηση στην οποία το «εγώ» συρρικνώνεται για να συμπεριληφθεί στο «εμείς», κάτι που του επιτρέπει όμως να μιλήσει και από τη σκοπιά του παρατηρητή για όσα πρόδηλα αποδοκίμαζε και αποτελούσαν θέματα-ταμπού (π.χ. εκτελέσεις της ΟΠΛΑ). Με αυτόν τον τρόπο, η υποκειμενικότητα αναδεικνύεται ως διεκδίκηση της αναγνώρισης της διαφωνίας και της προσωπικής γνώμης…

ISBN 9789604583973, έκδοση 2013

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Πασχαλούδης γεννήθηκε το 1925 στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Όταν πέθανε ο πατέρας του, το 1939, αναγκάστηκε να αναλάβει τη φροντίδα της μητέρας και των τεσσάρων μικρότερων αδελφών του (ο ένας πέθανε στην Κατοχή) και άρχισε να εργάζεται ως εργάτης στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, επιστρέφοντας στο χωριό του, πείστηκε να προσχωρήσει στο ΚΚΕ και τον Σεπτέμβριο του 1941 διορίστηκε πρώτος γραμματέας της ΟΚΝΕ Πυλαίας. Στη συνέχεια ανέλαβε αντιστασιακή δράση στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Νίκος», μέσα από τις τάξεις της ΟΚΝΕ και αργότερα της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ.

Μετά την απελευθέρωση και τη Συμφωνία της Βάρκιζας, συνέχισε να εργάζεται ως στέλεχος του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, στις τάξεις της Εθνικής Αλληλεγγύης και αργότερα ως σύνδεσμος του κόμματος για τη στρατολόγηση στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στις 3 Δεκεμβρίου 1946 συνελήφθη από τη Χωροφυλακή, μετά από κατάδοση, βασανίστηκε, και τον Φεβρουάριο του 1947 καταδικάστηκε από το στρατοδικείο σε ισόβια δεσμά (ενώ ο βασιλικός επίτροπος ζητούσε θανατική ποινή).

Τον χειμώνα, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2008, παραχώρησε τρεις συνεντεύξεις στους ιστορικούς Νίκο Μαραντζίδη και Πολυμέρη Βόγλη, για ερευνητικούς σκοπούς, αφηγούμενος τις εμπειρίες του από την περίοδο 1925-1944. Οι συνεντεύξεις αυτές αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για την έκδοση του υλικού σε μορφή βιβλίου, πέντε χρόνια αργότερα, με πρωτοβουλία της κόρης του Ελένης Πασχαλούδη.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!