Αρβανίτες

Από το Άρβανο της Ιλλυρίας μέχρι την Πελοπόννησο και την Ιταλία, οι Αρβανίτες διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο από τον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας. Πολεμική φυλή, πήραν μέρος σε αγώνες υπέρ ή κατά βυζαντινών αυτοκρατόρων, Βενετών, Φράγκων και Τούρκων και επηρέασαν τη ζωή και την πορεία της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα όμως ήταν και είναι θύματα της ανθελληνικής προπαγάνδας και έχουν χρησιμοποιηθεί ως όχημα εναντίον των ελληνικών συμφερόντων και κεκτημένων.

Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μια προσέγγιση στην ιστορική πορεία των Αρβανιτών, για να φωτιστούν οι διάφοροι μύθοι και τα στερεότυπα που έχουν διαμορφωθεί και κυκλοφορούν για αυτούς.

Η μάχη της Πέτρας είναι η τελευταία μάχη του Αγώνα του 1821. Οι Αρβανίτες υπό τον Σπυρομήλιο, τον Κριεζώτη και τον Γεώργιο Σκουρτανιώτη είναι μεταξύ των 3.000 γενναίων ανδρών του Υψηλάντη που υπερασπίσθηκαν το στενό της Πέτρας.

Ο Γεώργιος Σκουρτανιώτης με τους 400 Ταναγραίους και Δερβενοχωρίτες δεχθηκε την κύρια επίθεση των 7.000 περίπου ανδρών του Ασλάνμπεη, στον δεύτερο προμαχώνα. Η γενναία αντίσταση του Σκουρτανιώτη καθήλωσε τους Τούρκους και έδωσε την ευκαιρία στους Κριεζώτη, Δυοβουνιώτη και Σπυρομήλιο να αντεπιτεθούν, να αναχαιτιστούν οι Τούρκοι και να παραδοθούν με υπογραφή συνθήκης.

ISBN  9789606813382, έκδοση 2011

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Σπύρος Κασελίμης είναι υποστράτηγος ε.α.. Γεννήθηκε στην Ασωπία Θηβών (Χρεμποτσάρι) το 1943, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Το 1961 αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Αρένων Χαλκίδος. Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από το 1961 μέχρι το 1965 και ονομάσθηκε Ανθυπολοχαγός Ιππικού – Τεθωρακισμένων (1965). Σπύρος Κασελίμης

Υπηρέτησε ως: Χειριστής Αεροπλάνων και Ελικοπτέρων, εκπαιδευτής πτήσεων στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού, Διοικητής Μονάδων και Συγκροτημάτων, Επιτελής – Επιτελάρχης Μεγάλων Μονάδων και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Ανωτάτης Σχολής Εθνικής Αμύνης.

Είναι έγγαμος και έχει μια κόρη.

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!