Αυτοί δεν είναι σαν εμάς

Πολλοί πιστεύουν ότι η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο κυρίως των ημερών μας. Κι όμως, είναι παλιό όσο η ίδια η ανθρωπότητα. Η μετανάστευση είναι συνυφασμένη με την ανάδυση του πολιτισμού. Οι ανθρώπινες κοινωνίες, ωστόσο, αντιδρούσαν συνήθως αρνητικά στους νεοφερμένους. Ίσως ήταν ο αρχέγονος φόβος για τον «βάρβαρο», τον απολίτιστο κι απειλητικό ξένο…

Σήμερα ζούμε μια εποχή ταχύτατων αλλαγών: την εποχή της παγκοσμιοποίησης. Και η μετανάστευση παραμένει ένας από τους βασικούς μηχανισμούς της ανθρώπινης προόδου. Αλλά ο φόβος για τον «βάρβαρο» ζει και σήμερα, το ίδιο όπως παλιά.

Στον δημόσιο διάλογο συνήθως παραβλέπεται πως κάθε επιστημονική ανάλυση του φαινομένου της μετανάστευσης καταλήγει –σχεδόν μονότονα– στο ίδιο συμπέρασμα. Η διεθνής μετανάστευση ωφελεί τους πάντες: τις χώρες προέλευσης, τις χώρες προορισμού, τους ίδιους τους μετανάστες. Οι εκκλήσεις για περιορισμό της μοιάζει να προδίδουν άγνοια συνδυασμένη με φόβο.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: στις πλούσιες χώρες οι πολίτες κάνουν λίγα παιδιά και ζουν πολλά χρόνια. Ο πληθυσμός τους γερνάει και σύντομα θ’ αρχίσει να συρρικνώνεται. Την ίδια στιγμή, η δεξαμενή των μεταναστών, που ακόμα φαντάζει ανεξάντλητη, θ’ αρχίσει γρήγορα να στερεύει. Η έλευση μεταναστών σήμερα αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα. Αύριο θα γίνει το ζητούμενο. Και, ως συνήθως, κερδισμένες θα βγουν οι κοινωνίες που ήξεραν να προνοούν…

ISBN 9789605244002, έκδοση 2013

Συλλογικό έργο – Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Ian Goldin είναι διευθυντής της Σχολής Μάρτιν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Η σχολή εξετάζει σε διεπιστημονική βάση τα προβλήματα που θα μας απασχολήσουν τον 21ο αιώνα και τις μελλοντικές προοπτικές σε πεδία αιχμής, από την ιατρική και την ενέργεια έως το περιβάλλον και την παγκόσμια διακυβέρνηση. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, διοικητής της Τράπεζας Αναπτύξεως της Νότιας Αφρικής, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αλλά και σύμβουλος του Νέλσον Μαντέλα. Τελευταία του βιβλία είναι τα Divided Nations (2013) και Globalization for Development: Meeting New Challenges (2012).

O Geoffrey Cameron είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Διετέλεσε ερευνητής στη Σχολή Μάρτιν του ίδιου πανεπιστημίου και ανώτερος σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών Σχέσεων και Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά.

Η Meera Balarajan είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα. Διετέλεσε ερευνήτρια στη Σχολή Μάρτιν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο Κέντρο για τη Μετανάστευση, την Πολιτική και την Κοινωνία (COMPAS) και σε άλλα ερευνητικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει επίσης εργαστεί για τον ΟΗΕ και για διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ινδία.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!