Βιώματα

Πενία τέχνας κατεργάζεται

Το βιβλίο αυτό είναι συλλογή αναμνήσεων δικών μου και συνεργατών, όταν παλεύαμε με φουρτούνες, και πολλές φορές, αντίθετα στο ρεύμα. Αφορούν την ιδιωτική ζωή και τον δημόσιο βίο. Θυμίζουν μια μικρή σε ένταση αλλά μεγάλη σε διάρκεια Οδύσσεια, και πάντα με προσήλωση στον στόχο.

Σε αντίθεση με τα πιο πάνω, στην πλειονότητα του Ελληνικού λαού δημιουργήθηκε η εντύπωση πως φθάσαμε ήδη στην Ιθάκη, ξεκαθαρίσαμε την χώρα από τους μνηστήρες, που απειλούσαν την ευημερία μας (επιτέλους η Ελλάδα στους Έλληνες) και …αράξαμε ν’ απολαύσουμε τ’ αγαθά μας… «κείμενα εις έτη πολλά». Στα δημόσια οικονομικά ανακαλύψαμε δύο φλέβες χρυσού που έρρεαν και
άρδευαν τους λειμώνες των επιθυμιών μας. Ήταν από το ένα μέρος τα κάθε είδους πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το άλλο τα δάνεια που παίρναμε πανεύκολα, τυπώνοντας ομόλογα, για να καλύπτουμε κρατικές ανάγκες και σπατάλες. Κάπως σα να παίζουμε Μονόπολη!

Παράλληλα οι κυβερνώντες προέτρεπαν τους πολίτες ν’ αγοράζουν τις φούσκες του Χρηματιστηρίου, που στην συνέχεια έσκαζαν στα χέρια των αγοραστών, οι δε τράπεζες φόρτωναν τον κόσμο με καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια και οι λήπτες «απολάμβαναν» τις «προσφορές» των δημαγωγών και τυχοδιωκτών. Ούτε οι κρατικοί αξιωματούχοι ούτε οι ιδιώτες συνειδητοποιούσαν, ούτε καν σκέπτονταν, πως κάποτε θα έρθει η ώρα της αλήθειας και της κρίσης. Όσοι επεσήμαιναν τον κίνδυνο, αγνοούνταν ή και απορρίπτονταν από το «σύστημα». Έτσι, «το πλοίο της ευτυχίας», αντί να αγκυροβολήσει στην Ιθάκη προσάραξε στο νησί της Εθνικής μας Ουτοπίας.

Την άκοπη ευημερία και την κοπιαστική και παντοτινή πενία, μόνο οι δημαγωγοί τις προβάλλουν. Οι δικές μας εμπειρίες λένε ότι η Ιθάκη είναι υπαρκτό νησί προσεγγίσιμο από Έλληνες «με λογισμό και όραμα», αποφασισμένους να δουλέψουν σκληρά. Σας προτείνουμε να επιχειρήσετε την κατάκτησή της και σας ευχόμαστε να πετύχετε. Αρκεί να διαλέγετε ικανούς και έντιμους καπεταναίους.

ISBN 9786188094154, έκδοση 2013

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σωτήρης Κούβελας (γεννημένος στις 26 Μαΐου 1936 στην Αμαλιάδα) είναι Έλληνας πολιτικός, πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρώην Υπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης. Είναι έγγαμος με τη Νίκη Αλεξάκη και έχει δύο γιους και μία κόρη.

Αποφοίτησε από το Ε’ Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης το 1954 και τον ίδιο χρόνο πέτυχε πρώτος στις εισαγωγικές εξετάσεις στη χημεία. Τον επόμενο χρόνο έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού το 1960. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία σε θέματα δομικής προκατασκευής. Τελείωσε πρώτος, με άριστα, τη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1972. Παρακολούθησε δύο χρόνια μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο. Ομιλεί Αγγλικά και Γαλλικά.

Διετέλεσε υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ στην κυβέρνηση Τζ. Τζαννετάκη (1989), υπουργός Πολιτισμού στην κυβέρνηση Ξεν. Ζολώτα (1989), υπουργός Εσωτερικών (Απρίλιος 1990- Αύγουστος 1991), Γεωργίας (Αύγουστος 1991- Οκτώβριος 1991), Προεδρίας (Οκτώβριος 1991- Οκτώβριος 1993) στην κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη. Διετέλεσε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 1986 έως το 1989.

Είναι ο πρώτος Δήμαρχος της Κεντροδεξιάς από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1912). Εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας από το 1960 έως το 1988 κάνοντας μελέτες και κατασκευές τεχνικών έργων.

Παράλληλα ήταν καθηγητής στην Ανωτέρα Δημόσια Σχολή υπομηχανικών Θεσσαλονίκης από το 1962 έως το 1971. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης (1964-1968) και πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας (1976-1981).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!