Δεσμώτες του μοναρχοφασισμού

Χρονικό της ζωής μας σε φυλακές και εξορίες 1949 – 1963

Μακρόνησος, φυλακές Βούρλων Πειραιά, Κεφαλονιάς, Θήβας, Άμφισσας… Ένα μαρτυρικό οδοιπορικό 14 ολόκληρων χρόνων (1949- 1963) σε τόπους εξορίας και σε φυλακές.

Η βασανιστική διαδρομή του Κώστα Πεντεδέκα, μαχητή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στα κολαστήρια του μετεμφυλιακού κράτους. Η «ανταμοιβή» που επιφύλαξαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές – «άξιοι» διάδοχοι των Εγγλέζων – και τα ντόπια ανδρείκελά τους σε χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστών που συνέτριψαν τους φασίστες κατακτητές και πάλεψαν για μια λεύτερη, λαοκρατική Ελλάδα.

Βιώματα και αυθεντικές μαρτυρίες που συγκλονίζουν. Η εκδικητική μανία των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, Δεξιών, Κεντρώων, και των οργάνων τους που αναλάμβαναν την «αναμόρφωση των απολωλότων του έθνους» με μεσαιωνικού τύπου βασανιστήρια.

Σκοπός τους να ξεμπερδέψουν πολιτικά και κοινωνικά με τους αιμοδότες του αγωνιστικού μεγαλείου ενός ολόκληρου λαού.
Το ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων, το Κυπριακό, η άνοδος της ΕΔΑ, η δολοφονία Λαμπράκη, ο αγώνας για πολιτική αμνηστία ιδωμένα με τη ματιά αυτών που γράψανε την αληθινή ιστορία του λαού και του τόπου.

Πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες: Για την οργάνωση και τους αγώνες των δεσμωτών, για τις απεργίες πείνας, για τη μάχη να μετατρέψουν τους ανήλιαγους και υγρούς τάφους των κελιών σε κυψέλες αγωνιστικής στάσης, μόρφωσης, δημιουργίας.

Παράλληλα, θα βρει κανείς ξεχωριστά ντοκουμέντα από τη βιομηχανία δικών και καταδικών που έστηναν τα χαλκεία των κυβερνήσεων και του ιμπεριαλισμού.

Μια πολύτιμη και ακριβή μαρτυρία που σκαλίζει πληγές για να φωτίσει το αύριο…

ISBN 9789609492751, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Πεντεδέκας γεννήθηκε στο Δαδί το 1917. Τελείωσε το Γυμνάσιο του Δαδιού και σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία Αθήνας όπου πήρε το πτυχίο το 1938. Συμμετείχε στον πόλεμο του 1940, στο Αλβανικό μέτωπο και στα χρόνια της Κατοχής, 1941-44, συμμετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

Από το 1946 μέχρι το Νοέμβρη του 1949 αγωνίστηκε στο Δ.Σ.Ε. Από το Νοέμβρη του 1949 μέχρι το Δεκέμβρη του 1963 υπήρξε πολιτικός κρατούμενος σε διάφορες φυλακές (Λαμίας, Μακρονήσου, Βούρλων, Κεφαλληνίας, Θήβας, Αβέρωφ, Άμφισσας), καταδικασμένος στην ποινή της «ισοβίου καθείρξεως». Αποφυλακίστηκε «υπό τον περιοριστικόν όρον της μη παραμονής επί πενταετίαν εις τας περιφερείας Λοκρίδος, Φθιώτιδος και… της τέως Δ/σεως Πρωτευούσης και Πειραιώς».

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!