Δύο ζαχαροπλάστες στην Ευρώπη του 19ου αιώνα

Διαδρομές και ταυτότητες περιπλανώμενων τεχνιτών

Στην Ευρώπη του 19ου αιώνα, την Ευρώπη της εκβιομηχάνισης και της συγκρότησης εθνικών κρατών, πολλοί μισθωτοί τεχνίτες από τον γερμανόφωνο χώρο, έχοντας ολοκληρώσει τη μαθητεία τους, ταξιδεύουν και εργάζονται στο πλαίσιο και στη βάση μιας εθιμικής και εν πολλοίς θεσμικά κατοχυρωμένης προβιομηχανικής πρακτικής με ρίζες στον ύστερο Μεσαίωνα: της «περιπλάνησης».

Η ανά χείρας ιστορική μελέτη πραγματεύεται τις περιπτώσεις δύο περιπλανώμενων ζαχαροπλαστών («τεχνιτών» της εποχής), δύο υπηκόων της αψβουργικής μοναρχίας, νεαρών ταξιδευτών, που τις δεκαετίες του 1840 ο ένας και του 1860 ο άλλος ξεκινούν από τη Βιέννη και το Γκρατς αντίστοιχα και «περιπλανώνται» για μερικά χρόνια, φτάνοντας μέχρι το Παρίσι και το Λονδίνο.

Πώς οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν την «περιπλάνηση»; Με ποιους τρόπους συγκροτούνται και ανασυγκροτούνται οι ταυτότητες τους ή πλευρές των ταυτοτήτων τους στα πεδία του επαγγέλματος και της εργασίας, της εντοπιότητας, της εθνικότητας και του θρησκεύματος, της κοινωνικής τάξης και του φύλου;

Προβληματισμοί, ερωτήματα, προσανατολισμοί της «νέας» κοινωνικής ιστορίας συνθέτουν τον καμβά και ταυτόχρονα λειτουργούν ως πυξίδα της αφήγησης.

ISBN 9789606880186, έκδοση 2012

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μαρία Παπαθανασίου είναι ιστορικός, απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διεθνή Ιστορία από τη London School of Economics and Political Science (LSE) και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βιέννης (Ινστιτούτο Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις της (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) αφορούν στον ευρωπαϊκό -κατά κύριο λόγο τον κεντροευρωπαϊκό- χώρο, κατά τον 19ο και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, και εστιάζουν στην ιστορία της παιδικής ηλικίας, της οικογένειας, των αγροτικών κοινωνιών, των εργατικών στρωμάτων, των τεχνιτών και της εργασίας.

Στο συγγραφικό έργο της περιλαμβάνονται τα ακόλουθα βιβλία:

1. «Zwischen Arbeit, Spiel und Schule. Die okonomische Funktion der Kinder armerer Schichten in Osterreich 1880-1939» [Μεταξύ εργασίας, σχολείου και παιχνιδιού. Η οικονομική λειτουργία των παιδιών φτωχότερων στρωμάτων στην Αυστρία 1880-1939] (Sozial- und Wirtschafts – historiche Studien, 24), Verlag fur Geschichte und Politik Wien / R. Oldenbourg Verlag Munchen, Βιέννη/Μόναχο 1999.

2. «Αποικίες και ανταγωνισμοί: 15ος-20ός αιώνας» (Ειδικό θέματα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Γ΄), Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα 2001.

3. «Μεγαλώνοντας στον ορεινό χώρο: Παιδιά και παιδική ηλικία στο Κροκύλειο Δωρίδας τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα» (Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας, 38), Αθήνα 2003.

Έχει διδάξει ευρωπαϊκή ιστορία στα Πανεπιστήμια Πατρών, Αιγαίου, Θράκης και Αθηνών και από το 2002 εργάζεται ως καθηγήτρια σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (θεματική ενότητα «Κοινωνική και Οικονομική Ιστορία της Ευρώπης»).

Τον Οκτώβριο του 2010 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!