Εισαγωγή στη Μηχανική Hamilton

Η Θεωρητική Μηχανική αποτελεί ιστορικά τον αρχαιότερο κλάδο της Θεωρητικής Φυσικής. Οι απαρχές της τοποθετούνται το 1687, χρονιά έκδοσης του έργου του Isaac Newton «Philosophiae Naturalis Principia Mathematica», ενώ ο κλάδος που είναι γνωστός ως Αναλυτική Μηχανική θεμελιώνεται το 1788 με το έργο του Joseph Louis Lagrange «Mecanique Analytique».

Οι βάσεις της Χαμιλτονιανής Μηχανικής, ως το γενικό πλαίσιο για την ενοποιημένη περιγραφή διαφορετικών φυσικών θεωριών, όπως η Μηχανική και η Οπτική, τίθενται το 1834 από τον William Rowan Hamilton […]

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με σκοπό να καλύψει την ύλη του μαθήματος «Θεωρητική Μηχανική ΙΙΙ», όπως αυτό διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα της κατεύθυνσης Θεωρητικής Φυσικής και ως μάθημα επιλογής της κατεύθυνσης Αστρονομίας στους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Η αυστηρή μαθηματική θεμελίωση της Μηχανικής Hamilton θα απαιτούσε γνώσεις εννοιών από την τοπολογία, τη διαφορική γεωμετρία και τη θεωρία των ομάδων, που γενικά δεν κατέχονται από τους φοιτητές Φυσικής. Για αυτό η μαθηματική αυστηρότητα είναι αναγκαστικά περιορισμένη, ενώ για τον ίδιο λόγο παραλείφθηκαν οι αποδείξεις ορισμένων θεωρημάτων, για τις οποίες ο αναγνώστης παραπέμπεται στη σχετική βιβλιογραφία.

ISBN 9786185067458, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σίμος Ιχτιάρογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 28 Νοεμβρίου 1950. Επεράτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων το 1968 και έλαβε το πτυχίο Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Α.Π.Θ. τον Οκτώβριο του 1972 με βαθμό “Άριστα” (9,00).

Κατά το χρονικό διάστημα 1973-1975 υπηρέτησε 30μηνη στρατιωτική θητεία ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Τον Οκτώβριο του 1978 έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα Ραδιοηλεκτρολογίας με βαθμό 8.69 και τον Φεβρουάριο του 1982 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. με βαθμό “Άριστα”.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!