Ενάντια στην τελειότητα – Η ηθική στην εποχή της γενετικής μηχανικής

«Είναι δελεαστικό να σκεφτούμε ότι ο εμβιομηχανικός σχεδιασμός των παιδιών μας και του εαυτού μας με στόχο την επιτυχία σε μια ανταγωνιστική κοινωνία είναι μια άσκηση ελευθερίας. Όμως η αλλαγή της φύσης μας ώστε να προσαρμοστεί στον κόσμο, αντί για το αντίστροφο, είναι στην πραγματικότητα η βαθύτερη μορφή αποδυνάμωσης. Μας αποσπά από τον κριτικό αναστοχασμό του κόσμου και νεκρώνει την παρόρμηση για κοινωνική και πολιτική βελτίωση. Αντί να χρησιμοποιούμε τις νέες γενετικές δυνάμεις μας για να ισιώσουμε «το στραβό ξύλο της ανθρωπότητας», θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να δημιουργήσουμε κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες πιο φιλόξενες στα χαρίσματα και τους περιορισμούς των ατελών ανθρώπινων όντων». – Μ. Σ.

Ζούμε σ’ έναν κόσμο, λέει ο Μάικλ Σαντέλ, όπου «η επιστήμη κινείται ταχύτερα από την ηθική κατανόηση». Ωστόσο, χάρη στον Σαντέλ, η ηθική κατανόηση φαίνεται να καλύπτει τη διαφορά. Κλωνοποίηση, βλαστοκυτταρική έρευνα, φάρμακα που ενισχύουν τις επιδόσεις, χάπια που σας δυναμώνουν ή σας ψηλώνουν: αν κάποια επιστημονική εξέλιξη σας ενοχλεί, αλλά δεν μπορείτε να εξηγήσετε το λόγο, ο Μάικλ Σαντέλ θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί ανησυχείτε. Κι έπειτα θα σας πει αν έχετε δίκιο. – MICHAEL KINSLEY

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Michael J. Sandel είναι καθηγητής πολιτικής διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Harvard, όπου διδάσκει πολιτική φιλοσοφία από το 1980. Το διδακτικό και συγγραφικό του έργο εκτείνεται από την ηθική, την πολιτική, τα οικονομικά και το δίκαιο μέχρι τη βιοτεχνολογία και την παγκοσμιοποίηση.

Βιβλία του είναι:

Liberalism and the Limits of Justice (1982 – ελληνική έκδοση: Ο φιλελευθερισμός και τα όρια της δικαιοσύνης, Πόλις),
Democracy’s Discontent (1996),
Public Philosophy: Essays on Morality in Politics (2005),
The Case against Perfection: Ethics in the Age of Genetic Engineering (2007 – Ενάντια στην τελειότητα, Αλεξάνδρεια)
Justice: What’s the Right Thing to Do? (2009 – Δικαιοσύνη: Τι είναι το σωστό; Πόλις).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!