Εν Θεσσαλονίκη…

Μια εκτενής αφήγηση της ζωής στη Θεσσαλονίκη της Μεταξικής Δικτατορίας, της Κατοχής και του Εμφυλίου. Η Ελευθερία Δροσάκη μεταφέρει στο χαρτί τις αναμνήσεις της χρησιμοποιώντας κατά κύριο λόγο τη μνήμη της, τηρώντας ωστόσο τη χρονική τάξη των εξελίξεων.

Η αφήγηση διατηρεί τη μοναδική ζωντάνια που έχει το παιδικό βλέμμα που έζησε την απεργία του Μάη του ’36, τη μεταξική δικτατορία και τις εκδηλώσεις της ΕΟΝ, τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, τους βομβαρδισμούς και την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, τη δράση της ΕΠΟΝ, τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, τα Δεκεμβριανά, το κυνηγητό από την Ασφάλεια μετά τον πόλεμο και τα δύσκολα φοιτητικά χρόνια.

Ο μεστός λόγος τής Ελευθερίας Δροσάκη ζωντανεύει εικόνες από την ελληνική ύπαιθρο της δεκαετίας 1940-1950 και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την Απελευθέρωση από τις δυνάμεις του Άξονα. Πενήντα πέντε χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η β΄ συμπληρωμένη και εικονογραφημένη έκδοση του βιβλίου «Εν Θεσσαλονίκη», εμφανίζει το τραγικό μεγαλείο μιας γενιάς αγωνιστών που θυσίασε τη νιότη της στη μάχη για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία.

Η μοναδική μαρτυρία της Ελευθερίας Δροσάκη, ένα από τα λίγα βιβλία που αφορούν στην αντιστασιακή δράση στη Θεσσαλονίκη.

ISBN 9789608472617, έκδοση 2000

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ελευθερία Δροσάκη (1927-2015) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική και καλλιτεχνική κεραμική στην Αθήνα και το εξωτερικό. Τα περισσότερα χρόνια της ζωή της έζησε και εργάστηκε στο Μαρούσι.

Η ζωή της ταυτίστηκε με την ιστορία της μεταπολεμικής κεραμικής. Είχε τιμηθεί κατ’ επανάληψη με βραβεία και επαίνους του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και με τιμητική σύνταξη του ίδιου Υπουργείου.

Έλαβε μέρος σε 40 Πανελλήνιες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις Κεραμικής από το 1960, σε πολλές άλλες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είχε κάνει επίσης ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και είχε πάρει μέρος σε ομαδικές.

Έγραψε τα βιβλία: «Εν Θεσσαλονίκη» (Οδυσσέας 1985, Εντός 2000), «Το μέγα συμβάν του δάσους-μαρτυρία ενός πιθήκου» (Εντός 2001), «Πού πας χωρίς σακάκι; – Από αφηγήσεις του Ηλία Παππά» (Εντός 2002).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!