Επιχείρηση «ΜΑΝΝΑ»

Η βρετανική συμβολή στην απελευθέρωση της Ελλάδος Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 1944

«Έτσι όπως εξελίχθηκε η επιχείρηση, η αποβίβαση ήταν απόλυτα επιτυχημένη όπως ακριβώς χρειαζόταν, παρά το γεγονός ότι δεν έγινε όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί» – Υποναύαρχος John Maurice Mansfield – Διοικητής Ναυτικών Δυνάμεων

Επιχείρηση «ΜΑΝΝΑ», Οκτώβριος 1944

Το φθινόπωρο του 1944, λίγους μήνες πριν από τη Διάσκεψη της Γιάλτας και με τη δια­φαινόμενη συντριπτική ήττα της Γερμανίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ συναντήθηκε μυστικά με τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, για να συζητήσουν την μεταπολεμική διαίρεση της Νοτιονατολικής Ευρώπης. Στη συνάντηση αυτή, που έμεινε στην ιστορία ως η «Συμφωνία των Ποσοστών», συμφωνήθηκε ότι η βρετανική επιρροή στην Ελλάδα θα ήταν η κυρίαρχη, με ποσοστό 90% έναντι 10% των Σοβιετικών.

Ωστόσο ο Τσώρτσιλ δεν είχε καμμία εμπιστοσύνη στον Στάλιν ότι ο δεύτερος θα κρατούσε τον λόγο του και ήταν αποφασισμένος να μην περιέλθει η Ελλάδα στη σοβιετική σφαίρα επιρροής. Έτσι μίλησε με τους στρατιωτικούς του συμβούλους και τους ρώτησε αν θα ήταν δυνατό να στείλουν μία μικρή εκστρατευτική δύναμη για να απελευθερώσει την Ελλάδα καθώς οι Γερμανοί είχαν αρχίσει να αποσύρονται. Παράλληλα αυτή η στρατιωτική δύναμη θα έπρεπε να διατηρήσει την έννομη τάξη και την ασφάλεια, αλλά και -ως πιο επείγον- να μεταφέρει και να δια­νείμει ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα έθνος κατεστραμμένο από τέσσερα χρόνια βάρβαρης ναζιστικής κατοχής.
Τον Οκτώβριο του 1944, μετά από μία σειρά αποβατικών επιχειρήσεων από αέρος και θαλάσσης, στις οποίες μετείχαν χιλιάδες συμμαχικών στρατιωτών που είχαν ξεκινήσει από την Ιταλία και την Μέση Ανατολή, η Ελλάδα καθέστη και πάλι ελεύθερη.

Το βιβλίο αυτό καταγράφει με λεπτομέρειες και με αρχειακό φωτογραφικό υλικό την εξέλιξη της επιχείρησης «ΜΑΝΝΑ», αναδεικνύοντας τη θυσία εκείνων που έπεσαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

ISBN 9789609484534, έκδοση 2014

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Gus Myles γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκωτία. Ο πατέρας του υπήρξε καθιερωμένος δημοσιογράφος και η μητέρα του καθηγήτρια πιάνου. Στην ηλικία των 18 ετών ο Gus κατατάχθηκε στη RAF (Βασιλική Αεροπορία), με ειδικότητα χειριστή ραντάρ. Κατά την εικοσιδυάχρονη καριέρα του υπηρέτησε σε βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και στο εξωτερικό: στη Δυτική Γερμανία, την Κύπρο, τα Νησιά Φώκλαντ.

Υπηρετώντας στη Δυτική Γερμανία έζησε από κοντά τις ημέρες της πτώσης του Τείχους, καθώς και την επανένωση της Γερμανίας. Στην ακμή της καριέρας του υπήρξε εκπαιδευτής νέων χειριστών σε εξειδικευμένα συστήματα ραντάρ. Κατά τον τελευταίο χρόνο της ενεργού υπηρε­σίας του ήταν μέλος μίας μικρής εξειδικευμένης ομάδας χειριστών με καθήκον την εποπτεία ολόκληρου του εναέριου χώρου της Βρετανίας, ένα καθήκον που αποτελούσε ιδιαίτερη πρόκληση μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Πριν αποστρατευθεί από τη RAF και παράλληλα με την εργασία του, ο Gus Myles ξεκίνησε τριτοβάθμιες σπουδές λαμβάνοντας πανεπιστημιακό πτυχίο στα Business Information Systems. Σήμερα ζει στην Αγγλία και εργάζεται ως στέλεχος Πληροφορικής.

Κατά τον ελεύθερο χρόνο του ερευνά και συγγράφει λεπτομερώς την εμπλοκή του πατέρα του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν ξεκινήσει αυτή την έρευνα, δεν γνώριζε ότι ο πατέρας του είχε υπηρετήσει στην Ελλάδα.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!