Ζω για να τη διηγούμαι

«Η ζωή δεν είναι αυτή που έζησε κανείς, αλλά αυτή που θυμάται και όπως τη θυμάται για να τη διηγηθεί».

Με αυτή τη φράση αρχίζει ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες τη διήγηση μιας ζωής, από τα πρώτα του βήματα στον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη δημοσίευση των διηγημάτων του στον Τύπο, την ακούραστη εργασία του γράφοντας και διορθώνοντας τα Ανεμοσκορπίσματα, την αρχική απόρριψη της δημοσιογραφίας, τα χρόνια του γυμνασίου, τα δύο χρόνια στη Νομική Σχολή προτού εγκαταλείψει τις σπουδές για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη λογοτεχνία, τα διάφορα σκηνικά μιας μποέμικης νεότητας ανάμεσα σε μπουρδέλα, χορούς και φτηνά ξενοδοχεία στην Μπαρανκίλια, στην Καρταχένα των Ινδιών, στην Μπογκοτά.

Μια ολόκληρη ζωή όπου τα διάφορα συμβάντα εναλλάσσονται με στοχασμούς για το επάγγελμα του συγγραφέα. Μια σύνθεση που μας ταξιδεύει στο χρόνο, στέρεη και δεξιοτεχνική, αφού πατάει γερά σε πενήντα χρόνια λογοτεχνικής αφοσίωσης.

Το Ζω για να Διηγούμαι είναι ίσως το βιβλίο της δεκαετίας που περιμέναμε όλοι μας, σύνοψη αλλά και ανάπλαση μιας κρίσιμης εποχής στη ζωή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Σε αυτή τη συναρπαστική διήγηση ο νομπελίστας Κολομβιανός παρουσιάζει τις μνήμες των παιδικών κι εφηβικών του χρόνων, όπου θεμελιώθηκε το φανταστικό, το οποίο, με το χρόνο, θα έδινε τη θέση του σε μερικά θεμελιώδη διηγήματα και μυθιστορήματα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

Βρισκόμαστε μπροστά στο μυθιστόρημα μιας ολόκληρης ζωής, στο οποίο ο Γκαρσία Μάρκες, μέσα από τις σελίδες του, αποκαλύπτει σταδιακά τον αντίλαλο προσώπων και ιστοριών που προέρχονται από έργα όπως τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά, Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας, Ο Συνταγματάρχης δεν Έχει Κανέναν να του Γράψει ή Χρονικόν ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου και μετατρέπει το Ζω για να τη Διηγούμαι σε έναν οδηγό ανάγνωσης για όλο το έργο του, απαραίτητη συνοδεία για να φωτίζει αξέχαστα κείμενα που, μετά την ανάγνωση αυτών των αναμνήσεων, αποκτούν μια νέα προοπτική.

ISBN 9601406948, έκδοση 2003

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (Gabriel García Márquez) γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου του 1927 στην Αρακατάκα, ένα παραλιακό χωριό της Κολομβίας, όπου μεγάλωσε κοντά στους παππούδες του από τη μεριά της μητέρας του.Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Το 1947 άρχισε, στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά, τις σπουδές του στα νομικά και τις πολιτικές επιστήμες και τον ίδιο χρόνο η εφημερίδα Ελ Εσπεκταδόρ δημοσίευσε το πρώτο διήγημά του με τίτλο Η τρίτη παραίτηση. Το 1948 μετακόμισε στην Καρταχένα των Δυτικών Ινδιών κι εκεί άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Ελ Ουνιβερσάλ. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Αμερική και την Ευρώπη.

Το πρώτο μυθιστόρημά του, Τα νεκρά φύλλα, εκδόθηκε το 1955 και ακολούθησαν τα έργα Κακιά ώρα, Ο Συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει και Η κηδεία της μεγάλης μάμα.

Το 1967 κυκλοφόρησε το έργο Εκατό χρόνια μοναξιάς, μυθιστόρημα που αποκόμισε αμέσως τις θετικότερες κριτικές και κέρδισε το αναγνωστικό κοινό, καθιερώνοντας έτσι τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας.
Στο τεράστιο έργο του, που το 1982 του χάρισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, συμπεριλαμβάνονται και τα μυθιστορήματα: Το φθινόπωρο του Πατριάρχη, Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανάτου, Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Δώδεκα διηγήματα περιπλανώμενα και Περί έρωτος και άλλων δαιμονίων.

Επίσης έγραψε άρθρα σε περιοδικά, βιβλία με διηγήματα και κινηματογραφικά σενάρια.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Πέθανε στις 17 Απριλίου 2014, σε ηλικία 87 ετών, στην πόλη του Μεξικού όπου είχε εγκατασταθεί από το 1961.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!