Η γέννηση του φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα

Το βιβλίο είναι μία συνοπτική παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής με τίτλο «Σοσιαλιστική σκέψη και σοσιαλιστικές κινήσεις των φοιτητών των αθηναϊκών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων 1875-1922» και αφορά την πορεία του προοδευτικού ελληνικού φοιτητικού κινήματος μέχρι και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Εξετάζονται οι ρίζες του, η σύνδεσή του με ιδέες που έρχονται από το εξωτερικό, η σχέση του με τα κοινωνικά και εθνικά τεκταινόμενα, ο ιδεολογικός διαχωρισμός των διαφόρων ομάδων και φωτίζονται πτυχές που παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Ακόμα, αναδεικνύεται ο ρόλος ηγετικών προσωπικοτήτων του φοιτητικού προοδευτικού χώρου, όπως του Καλλέργη, του Αντύπα, του Λιγδόπουλου κ.ά.

Τέλος, εξετάζεται η σχέση των επαναστατών φοιτητών με τα πρώτα βήματα της πολιτικά και συνδικαλιστικά οργανωμένης δράσης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα.

ISBN 9786185097028, έκδοση 2014

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βαγγέλης Καραδήμας γεννήθηκε το 1974 στην περιοχή του Γκύζη, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα.

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το 1994 μέχρι το 2001 και πήρε τον τίτλο του Διδάκτορα το 2006 στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, με επιβλέποντα καθηγητή τον Αποστόλη Παπαϊωάννου (Εργαστήριο Ιστορίας  Εκπαίδευσης).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!