Η δύσκολη γέννηση του βιβλίου τέχνης

Στο Παρίσι των αρχών του 18ου αιώνα, τρεις σημαίνουσες προσωπικότητες -ένας τραπεζίτης, ένας πολυπράγμων συγγραφέας και ο πλέον επιφανής ειδήμων της εποχής- συνεργάζονται σε μια έκδοση με αναπαραγωγές εικαστικών έργων.

Οι φιλοδοξίες τους (καλλιτεχνικές, τεχνικές και «επιστημονικές») υπερέβαιναν κάθε ανάλογη πρωτοβουλία του παρελθόντος. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, η Recueil Crozat, μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πρώτο βιβλίο τέχνης.

Ο Francis Haskell, από τους σημαντικότερους ιστορικούς τέχνης του 20ού αιώνα, μας αφηγείται εδώ με τρόπο συναρπαστικό την περιπέτεια αυτής της έκδοσης, στην οποία εμπλέκονται γνωστοί τυπογράφοι – εκδότες και έμποροι τυπωμάτων, διάσημοι ζωγράφοι και χαράκτες, πάπες, μονάρχες και ευγενείς, και ακόμα συλλέκτες και συγγραφείς από όλη την Ευρώπη.

ISBN 9789604968596, έκδοση 2013Francis Haskell

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Φράνσις Χάσκελ (Francis Haskell – 1928-2000) είναι ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς τέχνης του 20ού αιώνα.

Μετά από σπουδές ιστορίας στο Eton και στο King’s College του Κέιμπριτζ, επέλεξε ως θέμα της διδακτορικής του διατριβής τηντεχνοτροπία των Ιησουιτών (Jesuiten stil), διεξάγοντας έρευνεςστην Ιταλία, όπου επικεντρώθηκε στη μελέτη του συστήματος χορηγικής πολιτικής.

Το βιβλίο του «Patrons and Painters», που εκδόθηκε το 1963, αποτελεί ένα συναρπαστικό πανόραμα της αγοράς τέχνης στην Ιταλία, με ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιωτικές συλλογές της Ρώμης και της Βενετίας κατά τη διάρκεια του 17ου και του 18ου αιώνα.

Με το πλούσιο ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό του έργο, συνέβαλε στην ανάδειξη της κοινωνιολογικής διάστασης της τέχνης. Δίδαξε επί μία δεκαετία στο King’s College και στη συνέχεια διετέλεσε ως καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από το 1967 έως το 1995.

Άλλα βιβλία του: «Rediscoveries in Art: some aspects of taste, fashion, and Collecting in England and France» (1976), «Taste and the Antique: The Lure of Antique Sculpture 1500-1900» (από κοινού με τον Nicholas Penny – 1981), «The Ephemeral Museum: Old Master paintings and the rise of the art exhibition» (2000).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!