Η λογοκρισία του Τύπου στην Κύπρο επί Αγγλοκρατίας (1878-1960)

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εν Τύποις το βιβλίο του Καθηγητή Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους, με τίτλο «Η Λογοκρισία του Τύπου στην Κύπρο επί Αγγλοκρατίας 1878-1960».

Το βιβλίο είναι προϊόν πολυετούς έρευνας σε αρχεία και εφημερίδες και αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις των Βρετανών κατακτητών για φίμωση του Κυπριακού Τύπου, ιδιαίτερα μετά την εξέγερση του Οκτωβρίου του 1931, οπότε εισήγαγαν απάνθρωπη προληπτική λογοκρισία, και μετά την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, οπότε έκλεισαν εφημερίδες και συνέλαβαν δημοσιογράφους τους οποίους έκλεισαν στα κρατητήρια χωρίς δίκη.

Το πολύπλοκο, απάνθρωπο και ασφυκτικό πλαίσιο της λογοκρισίας του Τύπου, που εισήγαγαν οι Βρετανοί στην Κύπρο, είχε κυρίως τέσσερις στόχους:

1. Να πνίξει το κίνημα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα ή την απαίτηση για αναγνώριση και εφαρμογή του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού.

2. Να πατάξει τη δράση και ανάπτυξη του αριστερού-σοσιαλιστικού κινήματος στην Κύπρο μετά το 1920, όταν ιδρύθηκε το Κυπριακό Κομμουνιστικό Κόμμα.

3. Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια κυπριακής ταυτότητας και συνείδησης με την έκδοση κυβερνητικών εντύπων, τη δημιουργία προπαγανδιστικού μηχανισμού και ραδιοφωνικού σταθμού.

4. Να προστατεύσει την εικόνα των Βρετανικών Αρχών, αρχόντων και θεσμών από την υπόσκαψή τους από τον Τύπο μέσω δυσφημιστικών δημοσιευμάτων.

Για να επιτύχουν τους πιο πάνω στόχους εισήγαγαν αυστηρή, απάνθρωπη και στραγγαλιστική νομοθεσία για τη λειτουργία του Τύπου και των τυπογραφείων, τροποποιώντας ανάλογα και τον ποινικό κώδικα με πολύ αυστηρές ποινές.

Με βάση αυτούς τους καταπιεστικούς νόμους, οι οποίοι τροποποιήθηκαν επανειλημμένα επί το αυστηρότερον, εκδότες, δημοσιογράφοι και τυπογράφοι καταδικάστηκαν με βαριά πρόστιμα, φυλακίστηκαν, εκτοπίστηκαν σε απομακρυσμένα χωριά και εξορίστηκαν, ενώ πολλές εφημερίδες και περιοδικά ανέστειλαν την έκδοσή τους ή έκλεισαν διά διαταγμάτων του Κυβερνήτη, ενώ αρκετά κλασικά βιβλία φιλοσοφικού, κοινωνιολογικού ή λογοτεχνικού περιεχομένου απαγορεύθηκαν και δόθηκαν στην πυράν.

Λογοκρισίας ακόμα ετύγχαναν η αλληλογραφία και τα τηλεγραφήματα, φωτογραφίες, σχέδια, γελοιογραφίες και σκίτσα, καθώς και κινηματογραφικές ταινίες για τις οποίες εθεσπίσθη ειδική νομοθεσία.

Οι Βρετανοί κατακτητές εισήγαγαν και μηχανισμούς προπαγάνδας με τη δημιουργία γραφείων Τύπου, την έκδοση ειδικών προπαγανδιστικών εντύπων και τη δημιουργία μικρών ταινιών, οι οποίες επροβάλλονταν στα σχολεία και τα χωριά.

Έθεσαν ακόμα αυστηρό έλεγχο στην εισαγωγή και διανομή του τυπογραφικού χάρτη, ώστε να ασκούν πίεση στους εκδότες των εφημερίδων και να τους αναγκάζουν σε αυτοέλεγχο και αυτολογοκρισία των γραφομένων τους, αν ήθελαν οι εφημερίδες τους να συνεχίσουν την έκδοσή τους.

Και από το 1953 λειτούργησαν κυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό, που απετέλεσε το κύριο όργανο προπαγάνδας κατά του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!