Η τραγική αναμέτρηση

1945-1949 Ο μύθος και η αλήθεια

Το Η Τραγική Αναμέτρηση, το βιβλίο-ορόσημο του Αλέξανδρου Λ. Ζαούση για τον Εμφύλιο, πρωτοεκδόθηκε από την Ωκεανίδα σε δύο τόμους την περίοδο 1992-1993.

Αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα των ετών 1946-1949, αλλά και σε όσα προηγήθηκαν του Εμφυλίου πολέμου κατά το έτος 1945, προκειμένου να αναλυθούν τα πραγματικά αίτια της αναμετρήσεως. Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 100 πηγές και σημαντικός αριθμός εφημερίδων της εποχής πάσης αποχρώσεως.

Το συγγραφικό έργο τού Αλέξανδρου Λ. Ζαούση εκτιμάται ιδιαίτερα για την αντικειμενικότητα και την ικανοποιητική τεκμηρίωση, αλλά και για τη γλαφυρότητα της γραφής του. Ο Νίκος Μαραντζίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος προλογίζει την παρούσα επίτομη έκδοση σημειώνει χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός, πως ο Ζαούσης δεν είναι επαγγελματίας ιστορικός, γράφει με εξαιρετικά νηφάλιο τρόπο ενώ αξιοσημείωτη είναι η εμμονή του στην αναζήτηση, διασταύρωση και κριτική αποτίμηση των πηγών προκειμένου να περιγράψει σύνθετα γεγονότα και καταστάσεις. […] Η Τραγική Αναμέτρηση συνιστά ένα από τα λίγα ελληνικά έργα, στρατιωτικής ιστορίας, που η αφήγηση των μαχών δεν κουράζει τον μη ειδικό αναγνώστη, αλλά αντίθετα, πετυχαίνει να τον κρατά πολλές φορές με κομμένη την ανάσα, ωσάν να διαβάζει ένα βιβλίο περιπέτειας, σαν να μην γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια».

ISBN 9789604107292, έκδοση 2014Αλέξανδρος Λ. Ζαούσης

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξανδρος Λ. Ζαούσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε επί εικοσαετία διευθυντής Κλινικής στο Ασκληπιείο Βούλας και έπειτα στο Νοσοκομείο Ατυχημάτων (ΚΑΤ). Το 1980 άρχισε τη συγγραφή ιστορικών βιβλίων βάσει των αναμνήσεών του από την Κατοχή, όταν νεαρός αναμίχθηκε στην Εθνική Αντίσταση.

Τα σχετικά βιβλία του είναι: Αναμνήσεις ενός αντιήρωα, Οι δύο όχθες και μία εκτενής έκθεση κατόπιν προσκλήσεως της Ακαδημίας Αθηνών, για τις πολεμικές επιχειρήσεις 1940-1941. Ακολούθησαν Η τραγική αναμέτρηση, για την περίοδο 1945-1949, και Ο Εμπαιγμός, για τη δικτατορία 1967-1974.

Επίσης, καταπιάστηκε και με παλαιότερες περιόδους με τα βιβλία του με τα βιβλία του Αλέξανδρος και Ασπασία και Αμαλία και Όθων. Το τελευταίο του βιβλίο Λέλα Καραγιάννη. Η Μπουμπουλίνα της Κατοχής, 1941-1944 εκδόθηκε το 2004.

Πέθανε το 2005.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!