Κάθε παλιό να σβηστεί

Ο τίτλος του βιβλίου Κάθε Παλιό να Σβηστεί είναι παρµένος από το πρώτο αντιστασιακό τραγούδι που, ως σπουδαστές, µε τους αξέχαστους αγωνιστές Φιλίνη, Τζεφρόνη, Καρρά, Πετρόγιαννη, Μανωλικίδη και άλλους τραγουδούσαµε κρυφά στο προαύλιο του πανεπιστηµίου στα µαύρα χρόνια της Κατοχής και το οποίο ξεκινούσε µε την κραυγή «Πάντα μπροστά μας!…».

Το φωνάζαµε, το ελπίζαµε, το περιµέναµε, αλλά δυστυχώς το «παλιό» δεν έσβησε. Πέρασαν εβδομήντα τρία χρόνια και να που σήµερα, καθώς βγαίνουµε από το τούνελ της κρίσης, χρειάζεται να το ξανατραγουδήσουµε!…

Αυτό είναι το βασικό νόηµα των 250 άρθρων της πενταετίας 2009-2014 στη Realnews και στο enikos.gr, εκ των οποίων τα 120 σπουδαιότερα παραδίδονται σήµερα στον Έλληνα αναγνώστη.

Αυτό, αλλά µαζί και η επίµονη κραυγή προς τα κόµµατα να µονοιάσουν επιτέλους στα ύψιστα εθνικά θέµατα για να αντιβγεί νικηφόρα η πατρίδα στην ξένη κατοχή.

Αυτό, αλλά µαζί και η κρυφή ελπίδα να προκύψει από τις εκλογές µια νέα φουρνιά πολιτικών που ενωµένοι σαν γροθιά θα αξιοποιήσουν τους µοναδικούς θησαυρούς της χώρας, όπως ο τουρισµός, η ναυτιλία, ο υπόγειος πλούτος, η στρατηγική θέση, ο πολιτισµός και ο πανέξυπνος λαός της!…

Σε όλα τα άρθρα του ο συγγραφέας σαλπίζει την αισιοδοξία του ότι ως το 2021, στα διακόσια χρόνια της ανεξαρτησίας της, η Ελλάδα θα έχει γίνει το «διαµάντι της Ευρώπης!». Το αξίζει, το δικαιούται, το προστάζει η ίδια η ιστορία της… Γιατί πράγµατι «Η Ελλάδα θέλει να ζήσει και θα ζήσει!».

ISBN 9789601428918, έκδοση 2014

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρήστος Πασαλάρης γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου 1925 στην Αθήνα. Είναι έγγαμος με τη ζωγράφο Λούη Σηλυβρίδου και έχουν ένα γιο. Απόφοιτος του Α΄ Γυμνασίου της Πλάκας.

Έχει σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Πάντειο και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στις ΗΠΑ. Εργάστηκε από το 1941 στον παράνομο Τύπο της Αντίστασης.

Το 1945 στον «Ριζοσπάστη», το 1950 στον «Φιλελεύθερο», το 1952 στην «Αθηναϊκή» ως βοηθός αρχισυντάκτη, το 1953 στο «Εμπρός» ως αρχισυντάκτης.

Το 1953-1970 στα «Νέα» ως αρχισυντάκτης και διευθυντής Σύνταξης, το 1970-1974 στα «Επίκαιρα» ως εκδότης-διευθυντής, το 1974 ως διευθυντής στη «¨Βραδυνή», το 1975-1983 ως εκδότης-διευθυντής στην «Απογευματινή», το 1983 στον «Ελεύθερο Τύπο» ως πρώτος διευθυντής και αρθρογράφος. Χρήστος Πασαλάρης

Το 1984 ως διευθυντής στη «Μεσημβρινή». Το 1990-95 ως σύμβουλος Έκδοσης και αρθρογράφος στην «Απογευματινή» και το 1995-2001 ως σύμβουλος Έκδοσης και αρθρογράφος στον «Ελεύθερο Τύπο».

Επίσης σε πολλά άλλα έντυπα και σταθμούς. Πρωτοπόρησε στη νέα τεχνολογία, στην καθιέρωση της δημοτικής και στην προβολή ανθρωπίνων θεμάτων.

Μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Διετέλεσε μέλος του Ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου και διευθυντής δημοσιογραφικών σχολών επί δεκαετία.

Έχει διακριθεί για τη μαχητική αρθρογραφία του, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Οι εφημερίδες που διηύθυνε ανήλθαν στον κορυφή της κυκλοφορίας. Τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1985, το βραβείο Ιπεκτσί το 1988, το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων το 1997 και με δύο βραβεία του Ιδρύματος Μπότση (1986 και 1998).

Έχει συγγράψει έξι βιβλία και ομιλεί τη γαλλική, την αγγλική και τη ρωσική. Ενδιαφέροντά του είναι η ανεμοπορία και η μουσική.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!