Κοινωνιολογία του λαϊκού πολιτισμού

Το βιβλίο αυτό συνιστά μια ξεχωριστή πρόταση για την επιστήμη της Κοινωνιολογίας, και ειδικότερα, για τον τομέα της Κοινωνιολογίας του Λαϊκού Πολιτισμού, με κύριο στόχο να εντοπίσει, να προσεγγίσει και κατ’ επέκταση να αναλύσει, την δημιουργικότητα και τις αντιθέσεις του λαϊκού πολιτισμού.

Αυτό το δοκίμιο διαφοροποιείται με σαφήνεια από την τάση που θέλει τις έννοιες της αποξένωσης και της εκμετάλλευσης ως τις αποκλειστικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία του.

– Πού τοποθετείται η λεγόμενη λαϊκή δημιουργική έκφραση;

– Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να προσδοθούν στο «καλλιτεχνικό όραμα του κόσμου» ώστε να αναδειχθεί η προνομιακή πλευρά του;

Η ανάλυση διαφορετικών εκφράσεων του λαϊκού πολιτισμού, παράλληλα σε επίπεδο του κοινωνικού ατόμου και ιστορικών περιόδων, αντανακλά μια καινούρια όψη που δημιουργεί η δυναμική του κοινωνικού χώρου. Ένα σύγχρονο βλέμμα στις σχέσεις ανάμεσα στον πολιτισμό, την κουλτούρα και την αντι-κουλτούρα.

Επαναφέρει συνεπώς την ίδια θεωρητική συζήτηση, για πρώτη φορά, στο επίπεδο της «πολιτικής» με την αριστοτελική σημασία του όρου.
Χαρακτηριστικό στοιχείο του παρόντος βιβλίου είναι επίσης η μουσικότητά του, που γίνεται αντιληπτή μέσα από το ξεχωριστό ύφος με το οποίο συνθέτει και ξεδιπλώνει τις σκέψεις της η συγγραφέας και, κυρίως, λόγω της υψηλής μικρό και μακρο-κοινωνιολογικής ανάλυσης που επιχειρεί σε καλλιτεχνικά κινήματα και εκφράσεις του 20ού αιώνα.

Οργανώνει περίτεχνα τη γνωστική περιοχή του τομέα, εισάγοντας ταυτοχρόνως νέα παράθυρα διαλόγου με περισσότερα γνωστικά αντικείμενα.

Τοποθετείται δυναμικά στο προσκήνιο, μετατρέποντας τη συνείδηση του πιθανού σε πεδίο μεταμόρφωσης της καθημερινότητας.

ISBN 9789600231168, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Αντιγόνη Μουχτούρη είναι Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στο Πανεπιστήμιο της Λορραίνης (Professeure des universites 1re classe, Universite de Lorraine) και υπεύθυνη της ομάδας (Responsable de l’equipe) «Cultures, savoirs et solidarites», GEPECS (Paris IV-Descartes).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!