Λαβίνια

Στην Αινειάδα, ο ήρωας του Βιργιλίου παλεύει να κερδίσει την κόρη του βασιλιά, τη Λαβίνια, με την οποία προορίζεται να ιδρύσει μια αυτοκρατορία. Η ίδια η Λαβίνια δεν αρθρώνει ούτε λέξη στο έπος.

Τώρα, η Ούρσουλα Λε Γκεν της δίνει φωνή, σε ένα μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στον ημιάγριο κόσμο της αρχαίας Ιταλίας, όταν ακόμα η επτάλοφη Ρώμη ήταν ένα χωριό μέσα στις λάσπες.

Η Λαβίνια μεγαλώνει σ’ ένα περιβάλλον ειρήνης και ελευθερίας, μέχρι που έρχονται οι μνηστήρες. Η μητέρα της απαιτεί να παντρευτεί τον όμορφο, φιλόδοξο Τύρνο. Ωστόσο, οι οιωνοί και οι προφητείες ορίζουν ότι πρέπει να παντρευτεί έναν ξένο, ότι θα γίνει η αιτία ενός οδυνηρού πολέμου και ότι ο άνδρας της δεν θα ζήσει πολύ. Όταν ένας στόλος από τρωικά πλοία αναπλέει τον Τίβερη, η Λαβίνια αποφασίζει να πάρει το πεπρωμένο στα χέρια της. Μας αφηγείται επομένως ό,τι «παρέλειψε» ο Βιργίλιος, την ιστορία της ζωής της, τον έρωτα της ζωής της.

Το Λαβίνια είναι ένα μυθιστόρημα για το ερωτικό πάθος, τον πόλεμο και το τίμημά του, γενναιόδωρο και κομψό μέσα στη λιτότητά του, γραμμένο από μια σπουδαία συγγραφέα (πέντε βραβεία Hugo, πέντε βραβεία Nebula!) που εδώ κατακτά το απόγειο της δοκιμασμένης ικανότητάς της να δημιουργεί φανταστικούς κόσμους παρασύροντας τον αναγνώστη όχι στο απόμακρο μέλλον αλλά στην απόμακρη εποχή του χαλκού. Κι όπως έγραψε ένας Άγγλος κριτικός: «το μεγάλο της κατόρθωμα είναι ότι παρεμβαίνει τόσο διακριτικά στην Αινειάδα λες και απλώς συζητάει ή χορεύει με τον ποιητή που της ενέπνευσε το Λαβίνια».

ISBN 9789606863264, έκδοση 2009

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ούρσουλα Κρέμπερ Λε Γκεν (Ursula Kroeber Le Guin) είναι συγγραφέας πολυάριθμων διηγημάτων, δοκιμίων, ποιητικών ανθολογιών, βιβλίων για παιδιά και, κυρίως, μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας.

Στα βιβλία της αναδεικνύει θέματα που έχουν σχέση με τον φεμινισμό, την αναρχία, τον Ταοϊσμό, την ψυχολογία και την κοινωνία.
Μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ, πέντε βραβεία Hugo και πέντε βραβεία Nebula, το βραβείο Kafka, το βραβείο Pushcart, το βραβείο Howard Vursell της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων και το βραβείο PΕΝ/Malamud.

Ζει στο Πόρτλαντ του Όρεγκον. Το Λαβίνια είναι το πρώτο της βιβλίο που έχει ως σκηνογραφία τη χάλκινη εποχή και όχι το απώτερο μέλλον.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!