Μισή ζωή

Στο Μισή ζωή, έργο συγκλονιστικό, με σπάνια ευαισθησία, αλλά και αίσθηση του χιούμορ, ο Β. Σ. Νάιπολ φωτίζει με μοναδικό τρόπο μια άλλη όψη της ζωής που μοιραζόμαστε όλοι, περιγράφοντας τους χωρίς συναισθηματικό αντίκρυσμα έρωτες, παρατηρώντας τις ανολοκλήρωτες μισές ζωές μας.

Συνδυασμός αυτοβιογραφίας και μυθοπλασίας, το τελευταίο αυτό μυθιστόρημα του Νομπελίστα συγγραφέα διαδραματίζεται στην Ινδία, το Λονδίνο και μια αφρικανική χώρα που δεν κατονομάζεται, ζωντανεύοντας τα διλήμματα του ύστερου και μετα-αποικιακού κόσμου.

Σε μια γωνιά της Ινδίας, ο πατέρας του Γουίλι Τσάντραν ζούσε σε σύγκρουση με τον κόσμο -ονειρευόταν μεγαλεία, ζούσε όμως την άθλια ζωή που του καθόρισε η καταγωγή του. Σε μια προσπάθεια ν’ αψηφήσει το παρελθόν, παντρεύεται μια γυναίκα κατώτερης κάστας.

Από αυτή τη δυστυχισμένη ένωση γεννιέται ο Γουίλι Τσάντραν, παράδοξα όμοιος με τον πατέρα του. Ο Γουίλι, με αφέλεια, λαχταράει να βρει κάτι που θα τον τοποθετήσει μέσα αλλά κι έξω από τον κόσμο. Έτσι καταφεύγει στην Αγγλία, στην κοινότητα των μεταναστών του μεταπολεμικού Λονδίνου.

Στην ολοκλήρωση που αναζητάει εναγώνια, ίσως τον οδηγήσει η πρώτη του επαφή με τον έρωτα. Η γυναίκα του, η ‘Aννα, τον πηγαίνει στην πατρίδα της, κάποια πορτογαλική αποικία της Αφρικής, μια χώρα με αδίστακτους επιχειρηματίες και τις απογοητευμένες γυναίκες τους, που ζουν όλοι μες στην αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών της αποικιοκρατίας.

ISBN 9604102311, έκδοση 2001

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Β. Σ. Νάιπολ (V. S. Naipaul), ο σημαντικότερος σύγχρονος Βρετανός συγγραφέας, γεννήθηκε στο Τρινιντάντ το 1932 από γονείς Ινδούς μετανάστες. Σπούδασε με υποτροφία στην Οξφόρδη.

Έχει γράψει δεκατέσσερα μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, ανάμεσα στα οποία τα The Mystic Masseur, A Bend in the River, καθώς και δέκα έργα ταξιδιωτικής λογοτεχνίας και βιογραφίες. Έχει τιμηθεί με όλα τα μεγάλα λογοτεχνικά βραβεία και το 2001 με το Nόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, «που μας οδηγεί να αντιληφθούμε την παρουσία της κρυμμένης ιστορίας». Σήμερα ζει στο Γουίλτσιρ. Από τις εκδόσεις Ωκεανίδα έχουν κυκλοφορήσει: Μισή ζωή, Ένα σπίτι για τον κύριο Μπίσβας και Οι μαγικοί σπόροι.

 

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!