Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά

Ποιος πρωταγωνιστεί στις πενήντα μικρές ιστορίες του βιβλίου; Ο δάσκαλος που τις είδε και τις έζησε στην κανονική ζωή ή οι μαθητές του που καλούνται να τις φανταστούν και να τις παίξουν με το σώμα και την ψυχή τους;

Η βασική αρχή της διδασκαλίας του ήταν «παίξ’ το για να το μάθεις, ζωντάνεψέ το». Παρά την πολύχρονη εμπειρία του όμως, παρά τα καλά αποτελέσματα της διδασκαλίας του, είχε πάντα τις αμφιβολίες του.

«Πόσο διδάσκεται η τέχνη και με ποιο τρόπο; Μήπως είναι η μέθοδός μου μια προσωπική εμμονή, ένα παιχνίδι ιδιοτελούς αυτοεπιβεβαίωσης; Μήπως κάποιοι τουλάχιστον από τους μαθητές μου θα τα κατάφερναν καλύτερα με άλλη μέθοδο, άλλους δασκάλους, πορευόμενοι σε άλλους δρόμους διδασκαλίας που εγώ αγνοώ;»

Καθώς περνούσε με το μικρό αυτοκινητάκι του από την πήχτρα της Πανεπιστημίου για να πάει στη σχολή, γνώριζε πως έπρεπε να ξεχάσει τις αμφιβολίες του, για να μπορέσει να μπει στην τάξη και να διδάξει. Γι’ αυτό, όταν έφτανε στην Ομόνοια φώναζε δυνατά «διδάσκω σημαίνει παίρνω την ευθύνη».Λάκης Παπαστάθης

ISBN 9789604354481, έκδοση 2014

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Λάκης Παπαστάθης γεννήθηκε στον Βόλο το 1943. Έχει σκηνοθετήσει τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους: «Τον καιρό των Ελλήνων» (1981), «Θεόφιλος» (1987), «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (2001), «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» (2010) και μία μικρού μήκους: «Γράμματα από την Αμερική» (1972).

Από το 1976 είναι βασικός συνεργάτης της τηλεοπτικής εκπομπής «Παρασκήνιο», ως υπεύθυνος της εταιρείας Cinetic. Έχει δημοσιεύσει τις συλλογές διηγημάτων «Η νυχτερίδα πέταξε» (Νεφέλη 2002), «Η ήσυχη» (Νεφέλη 2005), καθώς και το χρονικό «Όταν ο Δαμιανός γύριζε την Ευδοκία» (Πατάκης 2006).

Διβάστε του ιδίου: Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!