Ο Μολδαβός σωματέμπορας

Ο Σάμι Βαρσάουερ, ηλικιωμένος Αργεντινός ηθοποιός, φύλαξε τις αναμνήσεις της ζωής του μέσα σ’ ένα κουτί παπουτσιών.

Μετά το θάνατό του το περιεχόμενο του κουτιού, παλιά θεατρικά προγράμματα, περνά στα χέρια ενός φοιτητή δημοσιογραφίας που ερευνά την ιστορία του εβραϊκού θεάτρου.

Ανάμεσα στα κιτρινισμένα χαρτιά ο φοιτητής βρίσκει το πρόγραμμα μιας ξεχασμένης μουσικής παράστασης του 1927 με τίτλο «Ο Μολδαβός σωματέμπορος».

Στο έργο ξεδιπλώνεται το τραγικό έπος Εβραίων γυναικών που ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα από την Ευρώπη για να παντρευτούν στην Αμερική, αλλά κατέληξαν στα καμπαρέ της Αργεντινής εξαπατημένες από ένα ανενδοίαστο κύκλωμα ομόθρησκών τους προαγωγών.

Το νήμα της αφήγησης στο μυθιστόρημα του Εδγάρδο Κοζαρίνσκι ενώνει εποχές και ηπείρους, μύθο και πραγματικότητα. Στη μια άκρη του νήματος βρίσκονται οι γειτονιές του Μπουένος Άιρες, τα μπαρ, τα λαϊκά θέατρα και οι άνθρωποι που έφτασαν κάποτε εκεί κουβαλώντας σε μικρές αποσκευές τις μεγάλες ελπίδες τους. Στην άλλη, ο περιφερειακός του Παρισιού όπου ανήλικες πόρνες από την Ανατολική Ευρώπη ζουν σήμερα τη διάψευση των δικών τους προσδοκιών.

Το «Ο Μολδαβός σωματέμπορος» θίγει χωρίς μελοδραματισμούς βαθιά ανθρώπινα θέματα, απηχώντας ταυτόχρονα τις μελωδίες του γίντις θεάτρου που ταξίδεψε μαζί με χιλιάδες εβραίους μετανάστες από τη ρώσικη στέπα ως την πάμπα, για να σμίξει με τους ρυθμούς της Αργεντινής, το τάνγκο και τη μιλόνγκα.

«Ένα μικρό μυθιστόρημα γραμμένο με πυκνό ύφος που ξαφνιάζει, γοητεύει και συγκινεί» – Independent

«Τα ίχνη που χάραξε αριστοτεχνικά ο Κοζαρίνσκι δεν πρόκειται να σβήσουν εύκολα από τη μνήμη»Times

«Ένας συγγραφέας με εξαιρετική ευαισθησία και αυστηρό αισθητικό κριτήριο… Ο Μολδαβός σωματέμπορος αφήνει στον αναγνώστη μια παράξενη αίσθηση μοιραίου»The Guardian

ISBN 9789606715679, έκδοση 2008

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!