Περί βάθους

Ο Αλεξάντερ Πόουπ (Alexander Pope) (1688-1744), ποιητής, κριτικός και μεταφραστής του Ομήρου, υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές των αγγλικών γραμμάτων. Παρότι δεν έλαβε πανεπιστημιακή μόρφωση και ήταν εν πολλοίς αυτοδίδακτος, αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους Άγγλους συγγραφείς του 18ου αιώνα και υπήρξε ένας από τους πρώτους λόγιους που κατόρθωσαν να βιοποριστούν από τα βιβλία τους (εν προκειμένω τη μετάφραση της Ιλιάδας). Κορυφαίοι σταθμοί του ποιητικού του έργου, που διαπνέεται από έντονο σατιρικό πνεύμα, είναι το Κριτικό δοκίμιο, η Αρπαγή της μπούκλας, η Δουνσιάδα και το Δοκίμιο για τον άνθρωπο.

Το Περί βάθους είναι μια ανατρεπτική πραγματεία, στην οποία επανέρχονται πολλά από τα θέματα των έμμετρων έργων του Πόουπ: η κριτική στους βαρετούς και ανέμπνευστους συγγραφείς, στην ψεύτικη και επιφανειακή εμβρίθεια που κρύβεται πίσω από τη μεγαλοστομία και τη σοβαροφάνεια, στις έτοιμες συνταγές και στις ποιητικίζουσες κοινοτοπίες.

Το Περί βάθους θέτει μεν στο στόχαστρο της κριτικής του τους ποιητές της εποχής, αλλά το πρόταγμά του είναι ένας ασυμβίβαστος Διαφωτισμός που μας ενδιαφέρει ακόμα, καθώς αντιτίθεται τόσο στη συντηρητική επιφανειακότητα όσο και σε κάθε αφελή προοδευτισμό.

Στο επίμετρό της, η Αγγέλα Γιώτη παρουσιάζει το πλαίσιο εντός του οποίου γεννήθηκε το Περί βάθους και διερευνά την πρόσληψη του κειμένου του Πόουπ από τη νεοελληνική λογοτεχνία.

ISBN 9786188164666, έκδοση 2015

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!