Ποδόσφαιρο. Μια θρησκεία σε αναζήτηση Θεού

Τι συμβαίνει με το ποδόσφαιρο, τις ομάδες, τους οπαδούς; Γιατί το δημοφιλές αυτό σπορ αποτελεί πλέον το υπέρτατο θέαμα; Είναι τα αστέρια της μπάλας μετενσαρκώσεις των αρχαίων θεών του Ολύμπου; Είναι το ποδόσφαιρο η νέα θρησκεία του 21ου αιώνα;

Ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν, ορκισμένος οπαδός ο ίδιος της Μπαρτσελόνα, αναλαμβάνει να μας εξηγήσει με τη γνωστή ειρωνεία του πώς τα γήπεδα έγιναν καθεδρικοί ναοί, όπου οι οπαδοί «λατρεύουν» τα χρώματα της αγαπημένης τους ομάδας, πώς οι ομάδες έχουν καταλήξει να αντιπροσωπεύουν τα πατριωτικά μας αποθέματα, σε έναν κόσμο όπου οι πατρίδες και οι σημαίες έχουν όλο και μικρότερη σημασία, και γιατί οι πρωταγωνιστές του συγκεκριμένου αθλήματος περιφέρονται ως είδωλα θεοποιημένα από τα ΜΜΕ και ως φορείς διαφημιστικών μηνυμάτων.

Ένα σημαντικό βιβλίο για την ιστορία του ποδοσφαίρου, τις προεκτάσεις του στην κοινωνία και την οικονομία, τους κινδύνους που το απειλούν και το μέλλον του, γραμμένο με ιδιοφυή τρόπο από το δημιουργό του ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο, ένα λάτρη της στρογγυλής θεάς.

ISBN 9789604558513, έκδοση 2010

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1939. Έχει δημοσιεύσει ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα και δοκίμια. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του συγκαταλέγονται τα ακόλουθα: Μια συνασθηματική αγωγή, Μαρξιστικά ζητήματα, Πράγα, Συναισθηματικό χρονικό της Ισπανίας, Υποφυσιολογικό μανιφέστο, Ο πιανίστας, Συναισθηματικό χρονικό της μεταβατικής περιόδου, Happy End και Γεύματα με ανησυχητικά άτομα.

Ώσπου εμφανίζεται ο ιδιόρρυθμος ντετέκτιβ Πέπε Καρβάλιο στο μυθιστόρημα Εγώ σκότωσα τον Κέννεντυ (1970). Η πρωτότυπη μυθιστορηματική αφήγηση του Μονταλμπάν ανοίγει με αυτό το έργο νέους λογοτεχνικούς δρόμους και καθιερώνει τη Σειρά Καρβάλιο. Εκτός από το βραβείο Planeta για τις Θάλασσες του Νότου (εκδόσεις Μεταίχμιο), ο Μ.Β. Μονταλμπάν έχει κερδίσει το Grand Prix αστυνομικής λογοτεχνίας, το βραβείο της Ένωσης Γερμανών Κριτικών για το βιβλίο του Τα λουτρά (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙO), το Εθνικό βραβείο Ισπανικών Γραμμάτων και το διεθνές βραβείο Grinzane-Cavour για την προσφορά του στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Πέθανε στις 18 Οκτωβρίου 2003.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!