Πού πας χωρίς σακάκι;

Μέσα από τις αφηγήσεις του Ηλία Παππά, η Ελευθερία Δροσάκη ξετυλίγει τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου για τα μικρά παιδιά που κατάγονταν από ορεινά χωριά, όπως τ’Αγραφα. Χωρίς παιχνίδια, με λιγοστά μέσα, ακόμα και λειψό φαγητό, κατάφεραν να επιβιώσουν.

Ο πόλεμος σημάδεψε τις παιδικές ψυχές, που μεγάλωσαν χωρίς όνειρα και μπήκαν νωρίς στον κόσμο των «μεγάλων». Πούλαγαν ξύλα, λουκούμια, έκαναν ακόμα και τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα «δουλειά».

Νεαροί ακόμα -μιλάμε μόνο για τα αγόρια γιατί τα κορίτσια ήσαν σχεδόν «καταδικασμένα»- τα αγροτόπαιδα δούλεψαν στο φράγμα, υπηρέτησαν τη Μαμά-Πατρίδα σε θολές πολιτικές καταστάσεις, πίστεψαν στα ρουσφέτια των πολιτικών, για να οδηγηθούν τελικά μετανάστες.

Ο ήρωάς μας έφυγε για τη Γερμανία. Εκεί έζησε τη σκληρή δουλειά του ανθρακωρύχου, συναναστράφηκε και με άλλους εργάτες που ο καθένας είχε τη νοοτροπία του δικού του λαού, όπως οι Τούρκοι, βρήκε όμως και Έλληνες για να λένε τον πόνο της ξενιτιάς και να σκέφτονται πως κάποτε θα γυρίσουν στη γλυκιά πατρίδα…

ISBN 9789608229099, έκδοση 2002

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ελευθερία Δροσάκη (1927-2015) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ζωγραφική και καλλιτεχνική κεραμική στην Αθήνα και το εξωτερικό. Τα περισσότερα χρόνια της ζωή της έζησε και εργάστηκε στο Μαρούσι.

Η ζωή της ταυτίστηκε με την ιστορία της μεταπολεμικής κεραμικής. Είχε τιμηθεί κατ” επανάληψη με βραβεία και επαίνους του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και με τιμητική σύνταξη του ίδιου Υπουργείου.

Έλαβε μέρος σε 40 Πανελλήνιες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις Κεραμικής από το 1960, σε πολλές άλλες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είχε κάνει επίσης ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και είχε πάρει μέρος σε ομαδικές.

Έγραψε τα βιβλία: «Εν Θεσσαλονίκη» (Οδυσσέας 1985, Εντός 2000), «Το μέγα συμβάν του δάσους-μαρτυρία ενός πιθήκου» (Εντός 2001), «Πού πας χωρίς σακάκι; – Από αφηγήσεις του Ηλία Παππά» (Εντός 2002).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!