Ταξίδια και έρευνες στην Κρήτη του 1850

Την άνοιξη του 1851 φτάνει στην Κρήτη ένας δραστήριος Εγγλέζος χαρτογράφος, ο Thomas Abel Brimage Spratt. Το ταξίδι του στο νησί ήταν μια ρομαντική αναζήτηση ερειπίων και αρχαίων θέσεων. Εντοπίζει μερικούς από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως τη Φαιστό, τα Μάλια, τη Ζάκρο, τη Λατώ, το ανυψωμένο λιμάνι της Φαλάσαρνας… Παράλληλα μας αφήνει σπουδαίες μαρτυρίες για την κρητική κοινωνία και τις ιστορικές συγκυρίες σε μια όχι και τόσο γνωστή περίοδο, ανάμεσα στις δυο μεγάλες επαναστάσεις, του 1821 και του 1866.

Λίγες δεκαετίες μετά έρχονται οι αρχαιολόγοι από την Ευρώπη, κρατώντας ανά χείρας το βιβλίο του και επιβεβαιώνουν με τη σκαπάνη τις οξυδερκείς παρατηρήσεις του, συχνά χωρίς να αποδίδουν τα εύσημα στην πρωτοπόρο σκέψη του.

Πνεύμα ανήσυχο, σκιτσάρει τοπία, διαβάζει επιγραφές, μελετά το περιβάλλον, τη γεωλογία, τα πτηνά και τα φυτά, μιλά με τους ανθρώπους και περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν. Εκτός από τη θαυμάσια περιγραφή του κρητικού γάμου, καταγράφει πολύτιμο υλικό για τη λαογραφία και την ανθρωπολογία της Κρήτης.

150 χρόνια μετά ο Νίκος και η Μαρία Ψιλάκη ξανακάνουν το ταξίδι του Spratt. Επισκέπτονται τους ίδιους χώρους, παρακολουθούν το τοπίο και τις μεταβολές του και προχωρούν σε εκτενή σχολιασμό του αρχικού κειμένου.

ISBN 9789607448514, έκδοση 2007 – (2 τόμοι)

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο πλοίαρχος Τόμας Σπρατ (Thomas Abel Brimage Spratt), Άγγλος την καταγωγή, γεννήθηκε το Μάη του 1811 και πέθανε το 1888. Γιος αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού, κατατάχθηκε στο Ναυτικό το 1827 και ειδικεύτηκε στις χαρτογραφήσεις. Σχεδόν συνεχώς μέχρι το 1865 απασχολήθηκε σε υδατογραφικές έρευνες στη Μεσόγειο.

Υπήρξε ικανός γεωλόγος και ασχολήθηκε με τη γεωλογία της Κρήτης και άλλων ελληνικών περιοχών. Μαζί με τον φυσιογνωμιστή Φόρμπες εξερεύνησε και την Κρήτη, ήρθε σ΄ αυτή το 1851, και μαζί του έγραψε τ΄ αποτελέσματα των εξερευνήσεων τους, τα οποία εκδόθηκαν στο Λονδίνο το 1847, σε δύο τόμους. Σε πολλές σελίδες του έργου υπάρχουν αρχαιολογικές, ιστορικές και γεωγραφικές πληροφορίες.

Ο Σπρατ σωστά εντόπισε διάφορες αρχαίες πόλεις, όμως έπεσε σε σφάλματα. Σπουδαίες είναι οι γεωγραφικές – τοπογραφικές πληροφορίες που παραθέτει.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!