Τα τυφλά ηλιοτρόπια

Τέσσερις ιστορίες, επιδέξια συνδεδεμένες μεταξύ τους, που σκιαγραφούν τον αληθινό πρωταγωνιστή αυτής της αφήγησης: την ήττα.

Πρώτη ήττα: 1939
Εάν η καρδιά σκεφτόταν, θα έπαυε να χτυπά
Ο λοχαγός Αλεγκρία αρνείται τη νίκη των φασιστικών δυνάμεων μια μέρα πριν την οριστική επικράτηση του Φράνκο.

Δεύτερη ήττα: 1940
Το χειρόγραφο που βρέθηκε στη λησμονιά
Ένα αμούστακο παιδί που γράφει ποιήματα αποτολμά μια απέλπιδα φυγή μέσα από τα βουνά της Αστούριας με την έγκυο αγαπημένη του.

Τρίτη ήττα: 1941
Η γλώσσα των νεκρών
Ο φυλακισμένος Χουάν Σένρα αρνείται να κερδίσει με δόλια μέσα λίγες παραπάνω μέρες ζωής.

Τέταρτη ήττα: 1942
Τα τυφλά ηλιοτρόπια
Ένας διάκονος προσπαθεί να κρύψει τη λαγνεία του πίσω από τη μάσκα του αποστολικού φασισμού.

Στις 17 Ιουλίου 1936 ξεκίνησε στα μαροκινά παράλια ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος που κράτησε τρία χρόνια και σημάδεψε την Ισπανία για πάντα. Αυτός ο πόλεμος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αμέτρητα έργα τέχνης. Καλλιτέχνες σαν τον Πικάσο παλιότερα ή σαν τον Αλμπέρτο Μέντεθ, πιο πρόσφατα, ήρθαν αντιμέτωποι με αυτή την περίπλοκη, τραυματική ιστορία και προσπάθησαν να πείσουν μέσα από την τέχνη τους για μια αναγκαία αλήθεια: Δεν ξεπερνά κανείς μια κρίση γυρνώντας απλώς σελίδα. Για να ξεπεραστεί η κρίση το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή της. Ο βαθιά συγκινητικός λόγος του Μέντεθ, στα Τυφλά ηλιοτρόπια, το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε, δεν κρύβει μίσος ή διάθεση εκδίκησης. Μόνο μια διαπίστωση: αυτό που μένει έπειτα από καιρούς βίας και σύγχυσης είναι το πικρό συναίσθημα της απώλειας και της συνολικής ήττας.

Ο Μέντεθ είναι ο μόνος Ισπανός συγγραφέας που τιμήθηκε μετά θάνατον με το Εθνικό Βραβείο Πεζογραφίας. Το Τα Τυφλά ηλιοτρόπια έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από κοινό και κριτικούς, έχει δε μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία José Luis Cuerda.

Βραβείο Setenil 2004, βραβείο Κριτικής 2005, Εθνικό βραβείο πεζογραφίας 2005

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλμπέρτο Μέντεθ Alberto Méndez γεννήθηκε το 1941 στη Ρώμη, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του την Ισπανία σπούδασε φιλοσοφία και φιλολογία, έγινε ενεργό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Ciencia Nueva. Στρατευμένος αριστερός, θύμα της λογοκρισίας για την εκδοτική του δραστηριότητα και διωγμένος από το καθεστώς του Φράνκο για τη δημόσια έκφραση των ιδεών του, ο Μέντεθ αναδείχθηκε σε εμβληματική προσωπικότητα της ισπανικής διανόησης.

Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε προς το τέλος της ζωής του. «Τα τυφλά ηλιοτρόπια», το μοναδικό του μυθιστόρημα, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από το θάνατο του, το 2004, και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από κοινό και κριτική. Ο Μέντεθ είναι ο μόνος συγγραφέας που τιμήθηκε μετά θάνατον με το Εθνικό Βραβείο Πεζογραφίας.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!