Τι θέλουν οι τρομοκράτες

Αντλώντας από την πολυετή έρευνα για την εξέλιξη των τρομοκρατικών κινημάτων και των αντιτρομοκρατικών στρατηγικών ανά τον κόσμο, η Λουίζ Ρίτσαρντσον, στο βιβλίο της Τι θέλουν οι τρομοκράτες, διερευνά τον χαρακτήρα της τρομοκρατικής απειλής που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Εξετάζει το πλαίσιο και τα αίτια που υπάρχουν πίσω από τους τρομοκράτες, καθώς και τι τους παρακινεί στις ενέργειές τους.

Γέννημα – θρέμμα της Ιρλανδίας, μιας δημοκρατίας που προσπάθησε και απέτυχε να εγκαθιδρυθεί με τη δύναμη των όπλων και είδε τους συνυπογράφοντες τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της να εκτελούνται ως τρομοκράτες, η Ρίτσαρντσον, ευθύς εξαρχής, τοποθετεί τους τρομοκράτες στην παράταξη των εχθρών, και παράλληλα εκφράζει την απαισιοδοξία της για την έκβαση του οικουμενικού κατά της τρομοκρατίας πολέμου, και ερμηνεύει τους λόγους για το μάταιο της προσπάθειας των Αντιτρομοκρατών.

Ανατρέποντας την έως τώρα φιλολογία της τρομοκρατίας, που παρουσιάζει τους τρομοκράτες ως ψυχοπαθείς αμοραλιστές, οι οποίοι εκκινούν από την ανάγκη για εκδίκηση και δόξα μόνο, και μιλώντας προσωπικά με όποιους από αυτούς μπόρεσε, τουλάχιστον πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η Ρίτσαρντσον προσεγγίζει με κατανόηση την ανάγκη τους για μία διαφορετική ζωή, αντιδιαστέλλοντάς τους ωστόσο σαφώς, εξαιτίας των μεθόδων δράσης τους, από τους ιδεαλιστές επαναστάτες. Από την άλλη, απορρίπτει και όλους εκείνους που τους αντιμετωπίζουν με αισθήματα συμπάθειας. Η ίδια θεωρεί ότι προϋπόθεση για την αναχαίτιση της τρομοκρατίας είναι η κατανόηση της έλξης που ασκεί ώστε να δημιουργηθεί η βάση για αποτελεσματική αντιτρομοκρατική στρατηγική.

Εν κατακλείδι, ο κεντρικός άξονας του Τι θέλουν οι τρομοκράτες είναι η ίδια η άποψη της συγγραφέως, καρπός της μακράς μελέτης και ενασχόλησής της με το θέμα: μία διαφορετική προσέγγιση για την αναχαίτιση της τρομοκρατίας, μία προσέγγιση που να βασίζεται στην εκτίμηση των παραγόντων που υποκινούν τους τρομοκράτες και αποσκοπεί στο να τους στερήσει ό,τι επιδιώκουν.

ISBN 9789606760990, έκδοση 2008

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Λουίζ Ρίτσαρντσον (Louise Richardson) είναι κοσμήτορας του Ινστιτούτου Ανώτερων Σπουδών του Ράντκλιφ, λέκτορας δημόσιας διοίκησης στο Κολέγιο Χάρβαρντ και λέκτορας νομικών στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.

Από το 1989 μέχρι τον διορισμό της στο Ράντκλιφ το 2001, ήταν βοηθός και στη συνέχεια επίκουρη καθηγήτρια δημόσιας διοίκησης στο Χάρβαρντ, ειδικευμένη στη διεθνή ασφάλεια.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 παραδίδει μαθήματα σε φοιτητές του Χάρβαρντ για τα τρομοκρατικά κινήματα στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και της έχουν απονεμηθεί αρκετά βραβεία για τη διδασκαλία της. Τα ακροατήρια που παρακολουθούν τις διαλέξεις της εκτείνονται από τις λέσχες του Χάρβαρντ και του Ράντκλιφ ανά τη χώρα μέχρι το ετήσιο συνέδριο του IDC στο Μιλάνο και το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Έχει εμφανιστεί στο CNN, το BBC, το PBS, το NPR και σε πλήθος ακόμα τηλεοπτικά κανάλια. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε διάφορα διεθνή περιοδικά.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!