Το βιβλίο του Τζον

Υφαίνοντας έναν συνεκτικό ιστό από επιστολές, αναµνήσεις, ποιήµατα, ηµερολογιακές εγγραφές, η Ελένη Σικελιανός συνθέτει µια στοργική προσωπογραφία του πατέρα της και ταυτόχρονα ένα άτεγκτο κατηγορητήριο εναντίον του.

Γιος του Γλαύκου -του µοναχογιού του Άγγελου Σικελιανού, που ακολούθησε τη µητέρα του Εύα Πάλµερ στην Αµερική-, αρνητής του εκπαιδευτικού κατεστηµένου, µε αποτέλεσµα να µην αποφοιτήσει ποτέ από το σχολείο, ταλαντούχος µουσικός, αυτοδίδακτος ξυλοκόπος και λάτρης της φύσης, απόγονος Ελλήνων ευγενών και, στο µεγαλύτερο µέρος της ζωής του, ναρκοµανής, ο Τζον υπήρξε ένας εκκεντρικός οραματιστής, µια ευφυής, ανεύθυνη, ανήσυχη και εν τέλει τραγική µορφή.

Το 2001, έχοντας ζήσει επί τρία χρόνια ως άστεγος στους δρόµους της Αλµπουκέρκης, θα πεθάνει σ’ ένα δωµάτιο ξενοδοχείου από υπερβολική δόση.

ISBN 9789601654423, έκδοση 2014

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ελένη Σικελιανός γεννήθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το 1965, με ένα όνομα «βαρύ» σαν ιστορία. Η δισέγγονη του μεγάλου μας ποιητή, Άγγελου Σικελιανού, Ελένη, αν και δεν γνώρισε ποτέ τον προπάππο της, φαίνεται πως κληρονόμησε απ” αυτόν το μεράκι της ποίησης, με την οποία άρχισε να πειραματίζεται από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής της για να μετεξελιχθεί, σήμερα, σε ποιήτρια εγνωσμένου κύρους.tbtk6aytarn657

Ο πατέρας της, Τζων, ήταν γιος του Γλαύκου Σικελιανού, μοναδικού «καρπού» της σχέσης του Άγγελου Σικελιανού με την Εύα Πάλμερ. Σπούδασε βιολογία και ωκεανογραφία, αλλά τελικά την κέρδισε η αγγλική και γαλλική λογοτεχνία και τα …ταξίδια. Πριν καλά-καλά συμπληρώσει δυο δεκαετίες ζωής, η Ελένη Σικελιανού εγκαταλείπει την Αμερική και ταξιδεύει σε Ευρώπη και Αφρική, αναζητώντας νέους κόσμους, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στο πνεύμα της. Τότε ήταν που έκανε και το πρώτο της ταξίδι στην Ελλάδα κι απέκτησε το πρώτο της βιβλίο σύγχρονης ελληνικής ποίησης.

«Άρχισα να γράφω ιστορίες, όταν ήμουν περίπου επτά ή οχτώ χρονών. Έγραφα ως έφηβη, αν και δεν είμαι σίγουρη, εάν αυτό, τότε, ήταν ποίηση ή ιστορίες. Ήταν σίγουρα κακό. Υποθέτω πως άρχισα να σκέφτομαι ότι θέλω να γράφω, συγκεκριμένα, ποίηση, στην ηλικία των 19 ετών, στο πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα. Είχα πάρει τότε, από ένα νησί (ίσως την Κρήτη) ένα βιβλίο με σύγχρονα ελληνικά ποιήματα και ξεκίνησα να γράφω κακές απομιμήσεις», λέει η Ελένη Σικελιανού, η οποία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία για την ποίηση και τις μεταφράσεις της.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!