Το ελάχιστο ψωμί της συνείδησης

Το Το ελάχιστο ψωμί της συνείδησης, δωδέκατο βιβλίο ποίησης της Δήμητρας Χ. Χριστοδούλου, που κατατίθεται σαράντα χρόνια πλέον μετά την πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα, το 1974, συνεχίζει να ξετυλίγει εκείνο το νήμα πικρού σαρκασμού, υπαρξιακής ανησυχίας και εντατικής κοινωνικής παρατήρησης, που διατρέχει όλο και πιο καθαρά τα βιβλία της της τελευταίας δεκαετίας και που προσέδωσε έναν ιδιαίτερα διακριτό τόνο στην ποιητική της φωνή.

Όμως εδώ η επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής οικονομίας των μέσων οδηγεί σε αυστηρή συγκέντρωση γύρω από τη μικρή φόρμα, τα ποιήματα πρόζας και  οι εκτεταμένες ποιητικές αφηγήσεις αποκλείονται εντελώς, και το σύνολο του ποιητικού εγχειρήματος είναι φανερό ότι εστιάζει στο πιο λίγο από το λίγο, στο ουσιώδες και ζωτικό εκείνο κάτι, με το οποίο η συνείδηση (καλλιτεχνική και άλλη…) θα ήταν δυνατό να τραφεί και – ενδεχομένως- να θρέψει.»

ISBN 9789609530859, έκδοση 2014

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε νομικά και φιλολογία. Εργάζεται στη δημόσια μέση εκπαίδευση.

Έχει εκδώσει ως τώρα εννέα βιβλία ποίησης («Τα άλογα του Μυροβλήτου», Αθήνα, 1974· «Ηγησώ», Κείμενα, 1979· «Χώμα», Κέδρος, 1985· «Η προσευχή του αναιδούς», Καστανιώτης, 1991· «Το κυπαρίσσι των εργατικών», Καστανιώτης, 1995· «Φορτίο», Καστανιώτης, 1997· «Προς τα κάτω», Νεφέλη, 1999· «Ελάχιστα πριν», Νεφέλη, 2005· «Λιμός», Νεφέλη, 2007) και ένα βιβλίο µε πεζά κείμενα («Ακτή στο φως του χειμώνα», Καστανιώτης, 1994).

Ποίησή της έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Το 2008 της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για το βιβλίο της «Λιμός».

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!