Φλουρί Κωνσταντινάτο

Τα πάντα ήταν σκληρά σε εκείνο τον τόπο. Τα βουνά, κρεμασμένα στα ουράνια, ο ποταμός, σύνορο αδιάβατο, και το χώμα στις πλαγιές της Χελιδόνας, λιγοστό. Οι άνθρωποι πάλευαν, συμφιλιωμένοι, με τη φύση για να επιβιώσουν. Άλλοι έπαιρναν το δρόμο της προσφυγιάς προς την Αμερική ή την Αυστραλία. Η ζωή έγινε ακόμη πιο δύσκολη τη νύχτα που στην κορυφή του βουνού αναμετρήθηκαν με τα όπλα οι άντρες. Εκείνη η νύχτα σαν να καθόρισε την ιστορία του τόπου και τη μοίρα των γυναικών μιας οικογένειας.

Τρεις γυναίκες, με πείσμα και επινοητικότητα, αυτοθυσία και γενναιότητα ψυχής αφηγούνται τις μνήμες τους: Κατοχή, Εμφύλιος, εσωτερική μετανάστευση στην πόλη, αλλά και έρωτες που δεν ευτύχησαν, επιθυμίες που δεν ευοδώθηκαν, μια εποχή που οι γυναίκες ήταν ή του πατρός τους ή του αντρός τους. Καταθέτουν τη διαδρομή της ζωής τους, που ακολουθεί την τύχη του κωνσταντινάτου, του φλουριού που χαρίζει τύχη στον κάτοχό του, του χαμένου φλουριού που θα λάμψει και πάλι στην παλάμη της τρίτης γενιάς.

Ένα βιωματικό μυθιστόρημα, το οποίο αφηγείται τη ζωή μίας οικογένειας και αναπλάθει έτσι τη ζωή ολόκληρης της υπαίθρου, καθώς, εν πολλοίς, και το δράμα της Ελλάδας, γραμμένο στη ζωντανή δημώδη γλώσσα που αξιοποιεί δημιουργικά το δημοτικό τραγούδι.

Το «Φλουρί Κωνσταντινάτο» διαφοροποιείται από το πλήθος των βιβλίων με θεματολογία τον Εμφύλιο και τις συνέπειές του, χάρη στη γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, μια ζωντανή δημώδη που αξιοποιεί επιπλέον δημοτικά τραγούδια. Το τοπικό ιδίωμα ενός χωριού της Ευρυτανίας, της Χελιδόνας, λέξεις που έχουν περιπέσει σε αχρηστία και τα δημοτικά τραγούδια που παρεμβάλλονται σε διάφορα σημεία του κειμένου προσδίδουν ιδιαίτερη λογοτεχνική αξία στο μυθιστόρημα.

Επιπλέον, οι παραστατικές περιγραφές της ζωής και των συνηθειών των κατοίκων της υπαίθρου συνθέτουν μια έξοχη τοιχογραφία μιας, πολύ κοντινής ιστορικά, εποχής.

ISBN 9789601902708

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μαρία Καρδαρά γεννήθηκε στη Χελιδόνα Ευρυτανίας και ζει στην Κηφισιά. Είναι αγιογράφος και διδάσκει βυζαντινή αγιογραφία στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς. Γράφει ποίηση και έχει αποσπάσει αρκετές διακρίσεις και βραβεία από διάφορους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το βιβλίο «Φλουρί Κωνσταντινάτο» κέρδισε το πρώτο βραβείο μυθιστορήματος σε πανελλήνιο διαγωνισμό της Πανελληνίας Ένωσης Λογοτεχνών.

Είναι μέλος της Πανευρυτανικής Ένωσης της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, της Διεθνούς Εταιρείας Λογοτεχνών και της UNESCO.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!