Φυγόκεντροι καιροί

Τραπεζικοί κολοσσοί πτώχευσαν, η παγκόσμια παραγωγή κατέρρευσε, οι δείκτες της ανεργίας, της φτώχειας, της επισφάλειας, ακόμη και της πείνας στον αναπτυσσόμενο κόσμο εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

Όπως κάθε κρίση, η οικονομική κρίση του 2007-2009 δεν συντάραξε, όμως, μόνο το χρηματοπιστωτικό, το παραγωγικό και το κοινωνικό τοπίο με την στενή έννοια των όρων. Προκάλεσε επίσης μια γλωσσική επανάσταση, ή καλύτερα σάρωσε μια γλωσσική αντεπανάσταση που πραγματοποιήθηκε σταδιακά τα τελευταία τριάντα χρόνια και σκούπισε τους ευφημισμούς της που συσκότιζαν τις θλιβερές πραγματικότητες.

Σπάνια βλέπει κανείς πια στον κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο και σοσιαλφιλελεύθερο Τύπο τον ευφημισμό «ελεύθερη οικονομία της αγοράς» που συνοδευόταν μάλιστα πολύ συχνά και από το επίθετο «κοινωνική». Η «κοινωνική οικονομία της αγοράς» έγινε και πάλιν «καπιταλισμός», κάποτε μάλιστα «τοξικός καπιταλισμός». Συχνά, η «κοινωνική στρωμάτωση» μετουσιώνεται σε «κοινωνικές τάξεις», οι «διεθνείς σχέσεις» μετονομάζονται σε «ιμπεριαλισμό», οι «σταθεροποιητικές πολιτικές» υποβαθμίζονται σε «πολιτικές λιτότητας», η «αρχαϊκή Αριστερά» αναβαθμίζεται σε «Αριστερά» σκέτη, ενώ λέξεις όπως «εκσυγχρονισμός», «ευελιξία», « σύγχρονη επιχειρηματικότητα» περιέπεσαν στην ανυποληψία.

Η βασική θέση που επιχειρεί να αναδείξει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σταύρος Τομπάζος, στο βιβλίο είναι ότι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν είναι παρά μια από τις διαστάσεις της κρίσης και μάλιστα η πιο έκδηλη και άρα η πιο επιφανειακή και η πιο ελέγξιμη. Η κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία είναι η κρίση του συστήματος αυτού καθαυτό, είναι δηλαδή η κρίση του ύστερου, ακραίου, παγκοσμιοποιημένου, τοξικού καπιταλισμού. Πρόκειται για μια πρωτοφανή οικονομική «κακοκαιρία» που προκύπτει ως αποτέλεσμα των φυγόκεντρων τάσεων του σύγχρονου πολιτισμού και λειτουργεί ταυτόχρονα ως κινητήρια δύναμή τους.

Σταύρος Τομπάζος

ISBN 9789600224658, έκδοση 2010

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!