Το νερό να γίνεις

«Η δεύτερη -µετά τα Κέρµατα του 2004- σούµα κειµένων και νοµίζω και η τελευταία. Κείµενα γραµµένα ως επί το πλείστον την τελευταία εξαετία, µε λίγες εξαιρέσεις παλαιότερων δηµοσιεύσεων. Η Καθηµερινή, Ελευθεροτυπία, Protagon, Η Αυγή, ∆ίφωνο, Μετρό. Επέλεξα 140 από τα περίπου 350. Τα ξαναδιάβασα σαν να χαζεύω φωτογραφίες. Έγιναν τόσο πολλά τα τελευταία χρόνια!

Το κάταγµα της κρίσης άφησε ραγίσµατα σε όλους. Και επαναπροσδιορισµούς και πατέντες επιβίωσης και αναθεωρήσεις στη σκέψη, ακόµη και στον αξιακό κώδικα. Κλονίστηκαν οι βασικές αρχές, οι όµορφα διατυπωµένες από όλους µας στις θεωρητικές κουβέντες και στα τραγούδια µας. Ήρθαµε φάτσα µε µια καινούρια πραγµατικότητα.

Και πάντα, το µισό δίκιο το έχουµε εµείς και το άλλο µισό η πραγµατικότητα… Το στοίχηµα που παίχτηκε, πέρα από το πρωτεύον -δυστυχώς-, την επιβίωση απέναντι στη βίαιη εφόρµηση της φτώχειας, ήταν να µη λοιδορήσουµε το όνειρο. Να µην αµφισβητήσουµε το «ανέφικτο». Να µην πετάξουµε λευκή πετσέτα µπροστά στον ωµό ρεαλισµό που έχει τρόπους να σε πείθει πως είναι µονόδροµος. ∆ε µας χαρακτηρίζουν οι µάχες που κερδίζουµε αλλά εκείνες που επιλέγουµε να δώσουµε.

Όµως, από την άλλη, µας έβαλε και στις διαστάσεις µας. ∆εν µπορείς να αγνοείς µονίµως τις δυνατότητες και τον ρεαλισµό. Είπαµε, η πραγµατικότητα έχει το µισό δίκιο.

Αυτό το βιβλίο είναι µια συλλογή αποτυπωµάτων. Ενίοτε αντιφατικών, αν τα κρίνεις όλα µαζί σε µία συγκεκριµένη χρονική στιγµή, όµως όλα τους έχουν το πάθος της στιγµής που γράφτηκαν. Γι’ αυτό και περιλαµβάνει και κείµενα τα οποία δε θα τα έγραφα έτσι σήµερα. Αλλά τι νόηµα έχει να µπεις µέσα σε παλιές φωτογραφίες και να αλλάξεις την έκφρασή σου;

Είναι χωρισµένο σε πέντε θεµατικές ενότητες και ακολουθούν -µέσα στην κάθε ενότητα- τη χρονολογική σειρά δηµοσίευσής τους. Με το σκάσιµο της κρίσης, «έσκασε» στο φως και η Σοφία µας. Τώρα, περπατάει στα έξι. Τι άλλο σηµάδι πως όλα είναι δρόµος και η µία ζωή ακολουθεί έναν θάνατο;

Καλή ανάγνωση και ένα µεγάλο ευχαριστώ σε όσους µε στήριξαν τόσα χρόνια µε την αγάπη, το ενδιαφέρον και την κριτική τους».Οδυσσέας Ιωάννου

ISBN 9789601665283, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Οδυσσέας Ιωάννου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Πέρασε από σχολείο, πανεπιστήµιο, ωδείο, στρατό, για να καταλήξει στο ραδιόφωνο, κάνοντας καθηµερινή εκποµπή επί 22 χρόνια, κάθε απόγευµα 6-8, στον 902 Αριστερά στα fm και στον ΜΕΛΩ∆ΙΑ 99.2, του οποίου υπήρξε διευθυντής από το 2000 έως το 2010.

Γράφει σε εφηµερίδες και περιοδικά από το 1986 (Μουσική, Ένα, VOX, Ήχος, Μετρό, Μελωδία – ως αρχισυντάκτης–, ∆ίφωνο, Ριζοσπάστης, Αυγή, protagon, Καθηµερινή, Ελευθεροτυπία). Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία: Ζει το κορίτσι του fruit punch? (συλλογή διηγηµάτων, Κέδρος 1999), Κέρµατα (κείµενα και χρονογραφήµατα, δηµοσιευµένα στο περιοδικό Μετρό και στην Καθηµερινή της Κυριακής, Ιανός 2004), Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος – µία αυτοβιογραφία µέσα από 24 συναντήσεις (Εκδόσεις Πατάκη 2011), ∆ηµήτρης Μητροπάνος – Χωρίς επίλογο (Minos-EΜΙ 2012).

Το 2014 έγραψε τα κείµενα της µουσικοθεατρικής παράστασης «9:05», σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη, στην οποία συµµετείχε και επί σκηνής δίπλα στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και στον Χρήστο Θηβαίο.

Έχει γράψει στίχους σε περίπου διακόσια τραγούδια, κυκλοφορώντας οχτώ προσωπικούς δίσκους, καθώς και τραγούδια για το θέατρο και τον κινηµατογράφο, συνεργαζόµενος µε τους σηµαντικότερους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές από το 1992 µέχρι σήµερα.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!