Άχραντος

Σαν την παλίρροια που φουσκώνει και πλημμυρίζει την ακτή, έτσι θα βγουν τα λόγια από την καρδιά μου για την αγάπη. Αυτή μου αφαίρεσε τη δυνατότητα να αποφασίζω με τη λογική και ακολουθώ τις προσταγές της καρδιάς. Θάλασσες της μελαγχολίας τρικυμισμένες, αφήστε την αμόλυντη αγάπη να ταξιδέψει σε πιο ήρεμα νερά, και μην ξεσκίζετε το πανί του έρωτα που σηκώθηκε να ανακαλύψει πρωτόγνωρα λιμάνια.

Γιατί η αθανασία να φαίνεται μικρή απέναντι στην αγάπη; Γιατί το φθαρτό, το πεπερασμένο, να έχει περισσότερη ομορφιά από το αιώνιο; Η ζωή είναι ενδιαφέρουσα όταν είναι μικρή, και χάνει την αξία της όταν ο χρόνος γίνεται τυραννικός πάνω της. Μου διηγήθηκαν την αρχή ενός παραμυθιού, αλλά δε μου είπαν το τέλος. Εγώ δεν επιθύμησα να είμαι όλο το παραμύθι, αλλά μια λέξη του μόνο. Αν η φωτιά της αγάπης στη καρδιά μου σβήσει, να ξέρεις πως δεν είναι γιατί δε σαγαπώ, αλλά γιατί δε θα χτυπά πια. Ξέρω πως δε θα αλλάξω τη μοίρα μου κλαίγοντας, αλλά δεν έχω άλλον τρόπο να αντιδράσω, ούτε περιμένω δικαιοσύνη παρακαλώντας τη να με λυπηθεί. Πάντα το χώμα θα κοιτάζει τον ουρανό παρακλητικά και με δέος, γιατί η ύλη δεν μπορεί να κατανοήσει το άπιαστο, το άυλο, το απέραντο, το ατέρμονο, το άπειρο.

ISBN 9786185002824, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σαράντης Κρητικός (1951) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύμη, όπου τελείωσε και τις γυμνασιακές του σπουδές στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο – Λύκειο Σύμης. Ξεκίνησε να σπουδάζει τοπογράφος, αλλά έναν χρόνο αργότερα στράφηκε στο αρχιτεκτονικό σχέδιο, το οποίο και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε επίσης διακοσμητική στην Αθήνα.

Το μεγάλο του πάθος για την Ιστορία και την Αρχαιολογία της γενέτειράς του τον έκανε να σκαρφαλώσει αρκετές φορές στα βουνά της Σύμης, ερευνώντας τα ίχνη των πολιτισμών που άνθησαν στο νησί του.

Η γνωριμία του με τις εκδόσεις γίνεται μέσω του πεθερού του Γιώργου Ζουρούδη, ο οποίος από το 1975 εκδίδει την τοπική μηνιαία εφημερίδα «Η φωνή της Σύμης». Το 1991 αναλαμβάνει με τη σύζυγό του Ευαγγελία την έκδοση της εφημερίδας, όπως και του ετήσιου περιοδικού «Αίγλη», που εκδίδεται ως προσφορά της εφημερίδας στους αναγνώστες από το 1991. Έτσι, οι συγγραφικές του αναζητήσεις βρίσκουν διέξοδο μέσω της εφημερίδας, και κυρίως μέσω του περιοδικού «Αίγλη», όπου έχουν δημοσιευτεί οι βασικές ιστορικές, αρχαιολογικές και λαογραφικές του μελέτες: «Το μοναστήρι του Κοκκιμήδη», «Τα ποιμενικά της Σύμης», «‘Ενα παράλιο κτίσμα των ελληνιστικών χρόνων», «Μια υπόγεια κατοικία (Άη Νικόλας Κεφαλής)», «Συμαϊκή κεραμική – Κεραμική κάμινος στις Σάρπες», «Οι σιταποθήκες της Σύμης», «Από τον Άη Σίδερο στον Μιχαήλ Ρουκουνιώτη» καθώς και χρονογραφήματα, ευθυμογραφήματα, ποιήματα, σκίτσα κ.ά.

Εκείνο όμως που προκάλεσε αίσθηση ήταν η ανακάλυψη, έρευνα, μελέτη των Βυζαντινών πέτρινων πατητηριών κρασιού, εκ των οποίων 10 αναστηλώθηκαν από τον ίδιο στην περιοχή Κουρκουνιώτη. Η όλη προσπάθεια εκδόθηκε σε βιβλίο με τη συνδρομή του Δήμου Σύμης το 1997.

Από το 1998 έχει ιδρύσει τον εκδοτικό οίκο «ΎΜΟΣ», όπου εκδίδει τα περισσότερα από τα βιβλία του. Βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Τσουκάτου και από τις εκδόσεις Bookstars.

Ζει και εργάζεται στη Σύμη, όπου διατηρεί βιβλιοχαρτοπωλείο.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!