Η αδράνεια ροκανίζει το μέλλον

Κείμενα του Περικλή Κοροβέση, δημοσιευμένα στην Εφημερίδα των Συντακτών από το 2014 έως το 2016. Η συνέχεια του πρώτου τόμου, με τίτλο Στο κέντρο του περιθωρίου, στα οποία αποτυπώνεται, υπό την μορφή κριτικού στοχασμού, η σχέση του υποκειμένου με την θεσμισμένη πολιτική τάξη: λόγος κινηματικός, αντεξουσιαστικός, εν είδει μυθολογικής αποκαθήλωσης μιας απολεσθείσης εμπειρίας, ενός υπό διακύβευσιν συμβάντος, μιας αυτονόητης παραδοχής.

«Η ανθρωπότητα, στην μακρόχρονη πορεία της, μας έχει εφοδιάσει με πλούσια όπλα. Και εμείς, όλοι αυτοί που θέλουμε κοινωνική δικαιοσύνη, τα αγνοούμε. Έχουμε μείνει σε δύο λείψανα ιδεολογημάτων: τον κομμουνισμό και την σοσιαλδημοκρατία. Και προσπαθούμε με αυτά να διαβάσουμε την πραγματικότητα, ενώ στην ουσία αποτελούν την τύφλωσή μας και την αποκοπή μας από την πραγματικότητα. Και τα απολιθώματα δεν μπορούν να γίνουν τα νέα πρίσματα τα οποία μας χρειάζονται για να δούμε την αλήθεια. Άρα μας χρειάζεται μία νέα καθαρή ματιά, που να αξιοποιεί όλη την συσσωρευμένη σοφία της ανθρωπότητας. Έργο βαρύ και δυσβάσταχτο. Και εδώ κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί.

Μακάρι τα κείµενα στο βιβλίο αυτό να είναι ακόµη ζωντανά και να συνεισφέρουν σε έναν διάλογο µε αυτόν τον προβληµατισµό. Το παράδειγμα του μικρού κολιμπρί είναι εξόχως διδακτικό: όταν έπιασε φωτιά το δάσος, όλα τα ζώα χώθηκαν στη λίμνη για να σωθούν. Αλλά ένα μικρό κολιμπρί κουβαλούσε νερό με το ράμφος του, και έριχνε στην καρδιά της φωτιάς. «Τι κάνεις;» τον ρώτησε ο βασιλιάς της ζούγκλας, το λιοντάρι. «Δεν βλέπεις πως αυτό που κάνεις είναι μάταιο;». Και το κολιμπρί απάντησε ψυχρά: «Κάνω αυτό που μου αναλογεί!».

Εμείς άραγε κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, έχοντας πλήρη συνείδηση των λιγοστών μας δυνάμεων; Πριν ψάξουμε να βρούμε το φταίξιμο στους άλλους, ας κοιτάξουμε να βρούμε τη δική μας ευθύνη. Μήπως η αδράνειά μας είναι η καλύτερη συμμαχία με τους καταπιεστές μας; Η ανθρωπότητα, στην μακρόχρονη πορεία της, μας έχει εφοδιάσει με πλούσια όπλα. Και εμείς, όλοι αυτοί που θέλουμε κοινωνική δικαιοσύνη, τα αγνοούμε. Έχουμε μείνει σε δύο λείψανα ιδεολογημάτων: τον κομμουνισμό και την σοσιαλδημοκρατία. Και προσπαθούμε με αυτά να διαβάσουμε την πραγματικότητα, ενώ στην ουσία αποτελούν την τύφλωσή μας και την αποκοπή μας από την πραγματικότητα. Και τα απολιθώματα δεν μπορούν να γίνουν τα νέα πρίσματα τα οποία μας χρειάζονται για να δούμε την αλήθεια. Άρα μας χρειάζεται μία νέα καθαρή ματιά, που να αξιοποιεί όλη την συσσωρευμένη σοφία της ανθρωπότητας. Έργο βαρύ και δυσβάσταχτο. Και εδώ κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί».

ISBN 9789605530396 έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Περικλής Κοροβέσης γεννήθηκε το 1941 στο Αργοστόλι. Σπούδασε θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Roland Barthes και παρακολούθησε μαθήματα με τον P. Vidal Naquet στο Παρίσι.

Από μικρή ηλικία μετείχε ενεργά στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της Αριστεράς. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί χούντας. Το πρώτο του βιβλίο, «Ανθρωποφύλακες» (1969), μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Εκτός από πεζά, έχει γράψει θέατρο, παιδικά και, τελευταία, ποίηση.

Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, διατηρεί μόνιμες στήλες στην «Ελευθεροτυπία» και στην «Εποχή’ και στο περιοδικό «Γαλέρα». Μεταξύ 2007-2009 διετέλεσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ περιφέρεια Αθηνών. Έργα του: «Ανθρωποφύλακες» (μαρτυρία), Στοκχόλμη 1969 «Κοινός τόπος» (κείμενα), 1976 «Περιγραφή AGCTTGA+TCGAACT» (Είκοσι πέντε κείμενα του Π. Κοροβέση, δεκατρείς ζωγραφιές του Χρόνη Μπότσογλου), 1980 «Γύρω από το νησί η θάλασσα» (μυθιστόρημα), 1982 «Η συνέλευση των ζώων» (μουσικό παραμύθι-μουσική Γ. Κουρουπού), 1983 «Ο Γιαννάκης και η Μαρδίτσα» (παραμύθι), με εικονογράφηση Κ. Δίγκα, 1986 «Ατάμ Αλ’ Ακ» (μουσικό παιδικό θέατρο-μουσική Π. Περράκη) 1987 «Τango Bar» (θεατρικό), 1988 «Εμπορία ειδήσεων» (άρθρα 78-90), 1990 «Επιχείρησις Ιουδίθ» (θεατρικό), 1992 «Γυναίκες ευσεβείς του πάθους» (μυθιστορήματα), 1995 «Μ’ εξακόσιες λέξεις» (συλλογή κειμένων), 1996 «Νοσταλγία μνήμης» (αφήγημα), 1999 κ.ά.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!