Άδραξε τη μέρα

Σαραντάρης, ο Τόμυ Oυίλχελμ διατηρεί έναν αγορίστικο αυθορμητισμό που τον έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού: χωρισμένος από τη γυναίκα και τα παιδιά του, σε τεταμένες σχέσεις με τον επιτυχημένο πατέρα του, άνεργος και σε κακή οικονομική και ψυχολογική κατάσταση.

Στη διάρκεια μιας μέρας, κι ενώ ο Oυίλχελμ αναθεωρεί τα λάθη του παρελθόντος βουλιάζοντας όλο και περισσότερο στην απελπισία, μια τυχαία συνάντηση του χαρίζει μια υπέροχη στιγμή, στην οποία λάμπει η αλήθεια.

Πλέκοντας επιδέξια το χιούμορ και το πάθος, ο νομπελίστας Μπέλοου, σε αυτό που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματά του, ζωντανεύει στο πλαίσιο της μιας μέρας ολόκληρο το δρόμο του ανθρώπου που αγωνίζεται να επικυρώσει την αξία και την ανθρωπιά του.

«Αυτό που κάνει αυτό το βιβλίο τόσο σημαντικό δεν είναι μόνο το ταλέντο που έχει ο Μπέλοου να καταγράφει λεπτομέρειες που έχουν ζωτική σημασία – ούτε το ταλέντο του να περιγράφει ένα χαρακτήρα σε μια παράγραφο, σε μια φράση. Είναι η απίθανη ικανότητα της ματιάς του να συλλαμβάνει τη στιγμή και να βλέπει πέρα από αυτή» – Chicago Sun-Times

ISBN 9600337446, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Σωλ Mπέλοου (Saul Bellow) γεννήθηκε το 1915 στον Καναδά και μεγάλωσε στο Σικάγο. Σπούδασε κοινωνιολογία και ανθρωπολογία.

Σε όλη του ζωή συνδύασε την πανεπιστημιακή καριέρα με τη λογοτεχνική παραγωγή. Έζησε αρκετά χρόνια στην Ευρώπη. Εκεί άρχισε να Saul Bellowγράφει το τρίτο μυθιστόρημά του Οι περιπέτειες του Ώγκι Μαρτς(1953) με το οποίο απέσπασε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ για πρώτη φορά. Ακολούθησαν άλλες δύο με τα μυθιστορήματαΧέρ­­τσογκ (1964) και Ο πλανήτης του κυρίου Σάμλερ (1970), ενώ για Το δώρο του Χούμπολντ(1975) απέσπασε το Βραβείο Πούλιτζερ.

Το 1976 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για την κατανόηση του ανθρώπου και τη λεπτεπίλεπτη ανάλυση του σύγχρονου πολιτισμού που συνυπάρχουν στο έργο του». Το 1990 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Εθνικού Ιδρύματος Βιβλίου των ΗΠΑ για τη διακεκριμένη προσφορά του στα αμερικανικά γράμματα.

Στις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία του Η κλοπή (μτφρ. Πέγκυ Βουδούρη, 1990), Η μοναδική (μτφρ. Βασίλης Καλλιπολίτης, 1998), Χέρτσογκ (μτφρ. Δημήτρης Στεφανάκης, 1999), Ραβελστάιν (μτφρ. Δημήτρης Στεφανάκης, 2001), Άδραξε τη μέρα (μτφρ. Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, 2004) και Το θύμα (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος, 2007). Πέθανε τον Απρίλιο του 2005.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!