Αγνή

[ γράφει η Αφροδίτη Κρεμμύδα ]

Βαρύ βιβλίο κυριολεκτικά και μεταφορικά! 731 σελίδες σε τρομάζουν πριν αρχίσεις να διαβάζεις και, αν θέλεις να το βιώσεις, πρέπει να το διαβάζεις αργά! Εμένα μου θύμισε κλασσική λογοτεχνία (Ντοστογιέφσκι θα έλεγα). Το οπισθόφυλλο το αδικεί, δεν σε προετοιμάζει για όσα υπέροχα θα διαβάσεις!

Η υπόθεση φαίνεται απλή: Η Αγνή -ή Πιμ, όπως αυτοαποκαλείται, γιατί ντρέπεται γιά το όνομά της- έχει ένα χρέος από φοιτητικό δάνειο και μια ιδιόρρυθμη μητέρα που κρύβεται, έχοντας αλλάξει όνομα και αρνούμενη να της πει το όνομα του πατέρα της. Ψάχνοντας να τον βρει, η Αγνή (Πιμ) θα συγκατοικήσει με αναρχικούς, θα εργαστεί σε διαδικτυακή εφημερίδα και θα γνωρίσει τον Ανατολικογερμανό ακτιβιστή Αντρέας Βολφ. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια παράξενη σχέση πάθους και απόρριψης!

Ο Φράνζεν όμως, παρουσιάζοντας τους ήρωες του βιβλίου, μας ταξιδεύει στο Ανατολικό Βερολίνο πριν και μετά την πτώση του τείχους, κάνει μια πολύ ωραία ανάλυση της πολιτικής κατάστασης, την Αμερική του σήμερα, με το διαδίκτυο, τους χάκερς, τους leaders και τους περιθωριακούς αναρχικούς, και, τέλος, στη Βολιβία και το δικό της καθεστώς.

Επίσης παρουσιάζει και εμβαθύνει στις σχέσεις γονιών – παιδιών και πόσο οι πρώτοι διαμορφώνουν αλλά και διαρκώς επηρεάζουν, με τη στάση τους, τον χαρακτήρα των παιδιών τους και την μετέπειτα ζωή τους.

Παρουσιάζει επίσης τις παθιασμένες έως «άρρωστες» -θα μπορούσε κάποιος να πει- σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων!

Όλα αυτά αναλύονται διεξοδικά μέσα από τις σκέψεις και τα βιώματα των ηρώων, στις 731 σελίδες του βιβλίου που δικαίως οι κριτικοί το χαρακτηρίζουν ως αριστούργημα!

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!