Το αναγνωστικό των Ευαγγελίων

Τα Ευαγγέλια, παρά τα αναρίθμητα κείμενα που έχουν γραφτεί γι’ αυτά ανά τους αιώνες, δεν αποτελούν ποτέ παρελθόν. Μήτε απευθύνονται στο μέλλον. Δεν είναι για να τα φέρουμε στα μέτρα μας, προβάλλοντας μέσω αυτών τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες μας, την δίψα για κυριαρχία και δύναμη, την ηθικολογία και τις ιδεολοψίες μας. Μήτε κατατάσσοντάς τα στους µμύθους να πιστεύουµε ότι ξεµπερδέψαµε µε µερικά θρησκευτικά φληναφήµατα. Καθότι, περιέργως, ό,τι λέγεται στα Ευαγγέλια, αργά ή γρήγορα, το βρίσκουµε µπροστά µας.

Τα Ευαγγέλια είναι παρόντα σε όλες τις εποχές και η παρουσία τους γίνεται ακόµη πιο ουσιαστική όταν κυριαρχεί η απουσία νοήµατος. Αν και η απουσία νοήµατος έχει µεταβάλει τον κόσµο µας σε τόπο αφόρητης εξορίας, έρχονται τα Ευαγγέλια να προσδώσουν νόηµα και περιεχόµενο εκεί όπου τίποτα δεν φέγγει, εκεί όπου δεν είναι τίποτα ορατό.

Με τα Ευαγγέλια αντιπαλεύεται ο μηδενισμός που διαβρώνει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής και η ματαιότητα της καθημερινότητας λαμβάνει ένα διαφορετικό περιεχόμενο που μερικές φορές δεν θα τολμούσαμε να διανοηθούμε…

ISBN 9789601669083, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξανδρος Κοσματόπουλος γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει (στο χωριό Μελισσοχώρι).

Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως καθηγητής αγγλικών στη Μέση Εκπαίδευση.

Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1973 με ποιήματα στο περιοδικό «Δοκιμασία». Κυκλοφόρησε τα εξής βιβλία : «Μικρά είσοδος» (ποιήματα, 1978, με το ψευδώνυμο Αλέξανδρος Κοσμάς), «Τα δύο φορέματα» (πεζογράφημα, 1982), «Το άλγος της αφής» (πεζογράφημα, 1985), «Αναβαθμοί και στάσιμα» (πεζά και ποιήματα, 1987), «Λόγος εις Νίκον Γαβριήλ Πεντζίκη» (μελέτη, 1988), «Ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη» (αφήγημα, 1994), «Έρημος λέξη» (αφήγημα, 1996), «Ο πιο σύντομος δρόμος» (αυτοβιογραφία σε δεύτερο πρόσωπο, 1999), «Ο αγρός του αίματος» (μυθιστόρημα, 2003), «Θηριομαχία» (μελέτη, 2003), «Τότε και πάντοτε: σημειώσεις στις γραφές του Ισαάκ του Σύρου» (μελέτη, 2007). Με προοίμιο και επιμέλειά του εκδόθηκαν τα «Θεωνύμια» του αυτοκράτορος της Νίκαιας Θεοδώρου Δούκα Λάσκαρη.

Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά και ένα μεταφράστηκε στα γερμανικά.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!