Αναζήτηση της αλήθειας μέσω του φυσικού φωτός

Στο Αναζήτηση της αλήθειας μέσω του φυσικού φωτός ο Ντεκάρτ επιθυμεί «να αποκαλύψει τα πλούτη της ψυχής μας». Η εμπιστοσύνη του φιλοσόφου στις φυσικές ικανότητες του ανθρώπινου όντος δε θα δοκιμαστεί μονάχα στον 20ό αιώνα μέσα από την ανακάλυψη της ψυχαναλυτικής εμπειρίας και της πραγματικότητας του ασυνείδητου, όπως την περιέγραψε ο Freud.

Ο Nietzsche μέσα από το έργο του εξαπολύει μύδρους εναντίον του παρελθόντος, που καταδεικνύουν τη ρίζα του καρτεσιανού εγχειρήματος. Αν και η σύλληψή του είναι μεγαλοφυής και η σημασία του κεφαλαιώδης για την πορεία της νεώτερης σκέψης, συνοψίζεται στην εξής λέξη: Αποσιώπηση. Τίνος πράγματος αποσιώπηση, θα το δούμε στη συνέχεια…

ISBN 9789603353324, έκδοση 2015

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ρενέ Ντεκάρτ (Rene Descartes, 1596-1650) είναι ο σημαντικότερος Γάλλος στοχαστής. Θεωρείται ομόφωνα εκείνος που θεμελίωσε τη νεότερη σκέψη και άνοιξε νέες οδούς για το ευρωπαϊκό πνεύμα. Γεννήθηκε στην Τουραίνη από οικογένεια κατώτερων ευγενών.

Σπούδασε στο κολέγιο της Λα Φλες και απέκτησε πτυχίο νομικής από το Πανεπιστήμιο του Πουατιέ.

Ακολούθησε μια περίοδος άστατου βίου, στη διάρκεια της οποίας ο νεαρός Ντεκάρτ πραγματοποίησε πολλά ταξίδια σε χώρες της δυτικής Ευρώπης. Το 1628 εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία λόγω του φιλελεύθερου καθεστώτος της.

Εκεί διέμεινε ως το τέλος σχεδόν της ζωής του, αφοσιωμένος στη μελέτη και τις επιστημονικές έρευνες. Διακρίθηκε ως μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος.

Τα σημαντικότερα έργα του είναι: Στοχασμοί περί της πρώτης φιλοσοφίας, Λόγος περί της μεθόδου, Αρχές της φιλοσοφίας και Τα πάθη της ψυχής.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!