Η ανθρωπολογία των θρησκειών

Πάντοτε η ανθρωπολογία ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την θρησκεία, την καταγωγή της, τις μορφές και τις παραλλαγές της. Η ανθρωπολογία των θρησκειών είναι ο κλάδος της γενικής ανθρωπολογίας εκείνος, που συγκροτείται βάσει της μελέτης των θρησκειών (μαγεία, μαγγανεία, ανιμισμός, τοτεμισμός, σαμανισμός…) και των εμπειρικών αντικειμένων (μύθοι, τελετουργίες, θρησκευτικές πεποιθήσεις, αναπαραστάσεις, κοινωνικοί οργανισμοί), επιστρατεύοντας θεωρίες και εφαρμόζοντας μεθόδους που της προσδίδουν μία ιδιαίτερη ταυτότητα στον αστερισμό των θρησκευτικών επιστημών.

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης, αυτή η ανθρωπολογία, που για καιρό αποτελούσε μία «επιστήμη των πρωτόγονων θρησκειών», μπόρεσε να ανανεωθεί χωρίς να απαρνηθεί την καταγωγή της. Είναι, στις μέρες μας, η αρμόδια επιστήμη για να κατανοήσει τις, νεότερες ή όχι, θρησκείες, οι οποίες είναι υπό αλλαγή και εν κινήσει.

ISBN 9789606840111, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Lionel Obadia είναι καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Lyon-II Lumiere και Διευθυντής του Κέντρου Ανθρωπολογικών Σπουδών και Ερευνών (CREA).

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων: «Βουδισμός και Δύση» («Bouddhisme et Occident», L’ Harmattan 1999), «H θρησκεία» («La Religion», Le Cavalier bleu 2004), «Η Μαγγανεία» («La Sorcellerie», Le Cavalier bleu 2005) και «Ο Βουδισμός στη Δύση» («Le Bouddhisme en Occident», Le Decouverte 2007).

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!