Απέναντι στην τυραννία

20 μαθήματα από τον 20ό αιώνα

H εκλογή του Τραµπ στην προεδρία της Αµερικής και τα ήδη εµφανή πλήγµατα που έχει καταφέρει στη δηµοκρατία και στους θεσµούς της έχουν θορυβήσει πολιτικούς, διανοούµενους, επιστήµονες, καλλιτέχνες και πολίτες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσµο.

O Τίµοθι Σνάιντερ, ιστορικός που έχει ασχοληθεί µε τις πλέον ζοφερές περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας, έγραψε ένα κατατοπιστικό βιβλίο που κρούει δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου. Μέσα στα είκοσι κεφάλαιά του ανατρέχει σε εκατό χρόνια ιστορίας, µε σταθµούς την ανάδυση του φασισµού, του ναζισµού και του κοµµουνισµού. Δίνει ιδιαίτερη έµφαση στο πώς εγκαθιδρύθηκαν αυτά τα καθεστώτα, στο πώς επιβλήθηκαν σε λαούς που παρακολουθούσαν σαν υπνωτισµένοι τη µία παραβίαση των δηµοκρατικών αρχών µετά την άλλη, στο πώς παρέσυραν απλούς πολίτες και τους µετέτρεψαν σε όργανα των δόλιων σκοπών τους.

Το Απέναντι στην τυραννία δείχνει πόσο ανεπαίσθητα, πόσο σταδιακά, χωρίς να γίνει αντιληπτό από την αρχή, µπορεί ένα δηµοκρατικό πολίτευµα να απολέσει τους αρµούς του και να διαλυθεί. Η υπονόµευση της δηµοκρατίας δεν είναι ποτέ άµεση. Γίνεται µε µικρά, ύπουλα βήµατα, µε την επίκληση της «βούλησης του λαού», µε τη µεταµφίεση του αυταρχισµού σε πράξεις που υποτίθεται ότι απηχούν το κοινό αίσθηµα, αλλά αποδεικνύονται καταλυτικές της ελευθερίας. Η επαγρύπνηση όλων µας είναι απαραίτητη.

ISBN 9789605697259, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Τίμοθι Σνάιντερ (Timothy Snyder) (γεν. 1969) είναι Αμερικανός ιστορικός, συγγραφέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Yale, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Βιέννης και του Κολεγίου της Ευρώπης που εδρεύει στην Βαρσοβία.Timothy Snyder

Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων των ΗΠΑ, μιας δεξαμενής σκέψης που ειδικεύεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και στις διεθνείς υποθέσεις, μέλος της Επιτροπής Αρχών του Μουσείου Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ (Holocaust Memorial Museum) και μετέχει στην συντακτική επιτροπή των περιοδικών Journal of Modern European History και East European Politics and Societies.

Άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά σε πολλά αμερικανικά και ευρωπαϊκά έντυπα (International Herald Tribune, The Nation, New York Review of Books, Times Literary Supplement, The New Republic κ.ά.)

O Τίμοθι Σνάιντερ σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Brown και πήρε το διδακτορικό του το 1997 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ειδικευμένος στην ιστορία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και του Ολοκαυτώματος, μιλάει έντεκα ευρωπαϊκές γλώσσες και ως εκ τούτου είναι σε θέση να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο αρχειακές πηγές από τη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη.

Το βιβλίο του Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin (Αιματοβαμμένοι τόποι: Η Ευρώπη ανάμεσα στον Χίτλερ και τον Στάλιν) που εκδόθηκε το 2010, μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες, τιμήθηκε με τα βραβεία Kazimierz Moczarski Historic Award (2012), και Hannah Arendt Prize (2013) και θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2017 από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, επαινέθηκε για την ιδιοφυή χρήση των πηγών και την συναρμολόγησή τους σ’ ένα πρωτότυπο μωσαϊκό.

«Σχεδόν κάθε παράγραφος του βιβλίου υποστηρίζεται από δευτερεύουσες πηγές που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τσέχος ιστορικός Igor Lukes.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!