Από την παράνοια στους αλγόριθμους

Η δέκατη έβδομη νύχτα και άλλες διαδρομές

Στο επίκεντρο του βιβλίου βρίσκεται η ζωή και το έργο του μεγάλου αυστριακού μαθηματικού Κουρτ Γκέντελ, πατέρα του φημισμένου θεωρήματος της μη πληρότητας, καθώς και η διανοητική περιπέτεια της φιλοσοφικής θεμελίωσης των μαθηματικών, που οδήγησε σε αυτό.

Αν και στο Από την παράνοια στους αλγόριθμους περιέχεται ολόκληρο το κείμενο του θεατρικού έργου Η Δέκατη έβδομη νύχτα, το μεγαλύτερο μέρος του είναι δοκιμιακό.

Στο πρώτο δοκίμιο, ο συγγραφέας συζητά το ευρύτερο ζήτημα των λογοτεχνικών έργων που παίρνουν το θέμα τους από τα μαθηματικά και εξειδικεύει, στη συνέχεια, τον προβληματισμό αυτό στη μακρά πορεία που τον οδήγησε στη Δέκατη έβδομη νύχτα.

Στο δεύτερο κείμενο ο συγγραφέας, υιοθετώντας τη μορφή του διαλόγου, μας οδηγεί σε μια εκτενή ψυχο-ιστορική ματιά στην περιπέτεια της θεμελίωσης των μαθηματικών. Η εξέλιξη αυτής της πορείας περιέχει ένα συναρπαστικό παράδοξο. Μέσα από την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων μεγαλοφυιών ανθρώπων να λύσουν τα αφηρημένα φιλοσοφικά προβλήματα των μαθηματικών, γεννήθηκε η πιο πρακτική και πιο χρήσιμη εφεύρεση του εικοστού αιώνα: ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Όπως δείχνει με πολλούς τρόπους αυτό το βιβλίο, η περιπέτεια που καταλήγει στον Γκέντελ και τη μη πληρότητα δεν είναι απλώς και μόνο μια επιστημονική έρευνα, αλλά ταυτόχρονα μια βαθιά ανθρώπινη, βασανιστική και ηρωική πορεία αναζήτησης, από το σκοτάδι στο φως, από τον παραλογισμό στον λόγο, από την παράνοια στους αλγόριθμους.

ISBN 9789608399433, έκδοση 2006

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Απόστολος Δοξιάδης γεννήθηκε το 1953 στο Μπισμπέιν της Αυστραλίας, αλλά μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης για να σπουδάσει μαθηματικά, ενώ συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα εφαρμοσμένα μαθηματικά στην Ecole Pratique des Hautes Etudes στο Παρίσι.

Ο Απόστολος Δοξιάδης έχει γράψει 4 μυθιστορήματα. Το μυθιστόρημα «Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ» κυκλοφόρησε το 2000 στην Αγγλία από τους Faber and Faber και στην Αμερική από το Βloomsbury, σε μετάφραση του συγγραφέα, και έχει μεταφραστεί σε 22 γλώσσες.

Το 1999, ο Α. Δοξιάδης έγραψε, στα αγγλικά, σχεδίασε και σκηνοθέτησε τη μουσική παράσταση Θεάτρου Σκιών «The Tragical History of Jackson Pollock, Abstract Expressionist», που παρουσιάστηκε στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, στην Αθήνα. Έχει γράψει και έχει σκηνοθετήσει επίσης δύο ταινίες μεγάλου μήκους, τις «Υπόγεια διαδρομή», 1983, και «Τεριρέμ», 1988, που τιμήθηκε με το Βραβείο του Διεθνούς Κέντρου Καλλιτεχνικού Κινηματογράφου (CICAE) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, την ίδια χρονιά.

Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο γράφοντας το λιμπρέτο της μουσικής διασκευής του έργου του Σαίξπηρ «Όνειρο θερινής νύχτας». Διεθνείς διακρίσεις: -«Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ» βρέθηκε στην τελική εξάδα για το Prix Medicis 2000. -Στο μυθιστόρημα «Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ» απονεμήθηκε τον Μάιο του 2001 το Primo Peano από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Τορίνου.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!