Απόπειρες

Το έργο απαρτίζεται από δεκαεπτά σενάρια για το θέατρο. Καθεμιά από αυτές τις δεκαεπτά σκηνές (άλλες εξαιρετικά σύντομες και άλλες με εκτενέστατους διαλόγους) εξετάζει και μία διαφορετική πλευρά μιας γυναίκας που ονομάζεται Άννα (επίσης Άνυα, Άννυ, Άνιουσκα, Αννούλα) και η οποία παραμένει μια γυναίκα – αίνιγμα.

Η Άννα είναι ο παραλήπτης μιας σειράς τηλεφωνικών μηνυμάτων, είναι θύμα εμφυλίου πολέμου, είναι μια σούπερ-σταρ, είναι τουριστική ξεναγός, είναι αυτοκίνητο, είναι διεθνής τρομοκράτης, είναι ιδιοφυής φυσικός, είναι εικαστικός καλλιτέχνης, είναι το νεκρό παιδί ενός πρόσφυγα, είναι θύμα των εξωγήινων, είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας, είναι πορνόσταρ κ.ά.

Κατά τη διάρκεια του έργου, μιλούν για εκείνη οι γονείς της, κριτικοί τέχνης, ανακριτές κι ερευνητές, συνοριακοί φύλακες, καλλιτέχνες, εραστές και φίλοι. Σε γεωγραφική κλίμακα, η Άννα υπερπηδά τον πλανήτη, διασχίζοντας τις πιο μακρινές ηπείρους και περνώντας από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Η ηλικία της κυμαίνεται μεταξύ 15 και 40 ετών. Η ταυτότητα της εκτείνεται σ’ ένα τρελό εύρος μεταξύ φτηνού τσιγάρου και ομοφυλόφιλης γυναίκας.

ISBN 9789607872364, έκδοση 2007

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μάρτιν Κριμπ (Martin Crimp) γεννήθηκε στο Κεντ το 1956. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Καίμπριτζ. Ζει στο Ρίτσμοντ με τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά. Από τη δεκαετία του ογδόντα και με τα πρώτα έργα του να παρουσιάζονται στη σκηνή του Οrange Tree Theatre, ο Κριμπ καθιερώθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους δραματουργούς.

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις έργων του στο Royal Court του Λονδίνου, απέκτησε μια πανευρωπαϊκή φήμη και δημιούργησε επιρροές σε νεότερους συγγραφείς, όπως η Σάρα Κέην. Εστιάζοντας περισσότερο στον πολιτικό-ειρωνικό λόγο, το θέατρο του Κριμπ διακρίνεται από μια γραφή διαφορετική και αντισυμβατική που συχνά προσανατολίζεται στην κοινωνική παρακμή, τον ηθικό συμβιβασμό και την καταπιεσμένη βία.

Ο Κριμπ ξεκίνησε τη συγγραφική του πορεία με δύο μυθιστορήματα («An Anatomy», «Early Days») και αργότερα αφιερώθηκε στη δραματουργία, γράφοντας όχι μόνο πρωτότυπα θεατρικά έργα («Living Remains», «Four Attempted Acts», «Definitely the Bahamas», «Dealing with Claire», «The Treatment», «Fever Emergencies» κ.λπ.) αλλά και διασκευές και μεταφράσεις κλασικών έργων («Ο μισάνθρωπος», οι «Καρέκλες», «Οι δούλες», «Ο θρίαμβος του έρωτα» κ.λπ.) και αρχαίας τραγωδίας (πρόσφατο το «Cruel and Tender», μια διασκευή των Τραχινιών). Έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία, όπως το Radio Times Drama Award (1986) και το John Whiting Award (1993).

To «Attemps on her Life» (δεκαεπτά σενάρια για το θέατρο) γράφτηκε το 1997 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον αγγλικό θίασο του Royal Court στο Λονδίνο, την ίδια χρονιά. Από τότε «ταξίδεψε» σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική. Η τελευταία παρουσίαση του «Attemps on her Life» ήταν στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, το χειμώνα 2006-07.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!