Αριστοφάνη Εκκλησιάζουσες

«Στη διάρκεια του εγχειρήματος να μεταφέρω στη σύγχρονη αντίληψη το κείμενο των Εκκλησιαζουσών , μου δημιουργήθηκε η πεποίθηση πως έχω να κάνω με ένα έργο ιστορικά φορτισμένο που αποχτάει ενδιαφέρον αν διακρίνουμε και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έτσι όπως προβάλλονται στον χρόνο.

Οι Εκκλησιάζουσες δεν είναι τίποτε άλλο από ένα έργο που το κύριο μέλημα του δημιουργού του, του ποιητή Αριστοφάνη, είναι οι πρώτες, οι άγουρες ενδεχομένως, φάσεις του γυναικείου ζητήματος. Αν ένα έργο χαρακτηρίζεται, κλασσικό, σπουδαίο, ανθεκτικό μέσα στην εξελικτική πορεία της κοινωνίας από το γεγονός αυτού που κουβαλάει – και αυτό που κουβαλιέται είναι η ιστορική πείρα, η γνώση, η συνείδηση, η σκέψη- θα ήταν επιστημονικό λάθος αν του αφαιρέσουμε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η Πραξαγόρα δεν μπορεί να σταθεί στη σκηνή αν της αφαιρέσουμε την ικανότητά της και πρωτίστως τον προορισμό της να γίνεται η αιτία διαμόρφωσης της συλλογικής συνείδησης του πληθυσμού των γυναικών. Και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο μπαίνει στο παιχνίδι της διαλεκτικής ωθώντας έτσι το ζήτημα σε μια διαμορφωμένη αντίληψη πως η γυναίκα δεν είναι μόνο για την κάλυψη της βιολογικής ανάγκης, μα για κάτι πιο σπουδαίο, της ιστορικής ανάγκης, και πως επίσης εκτός από παιδιά μπορεί και είναι σε θέση να γεννάει κι επανάσταση.

Έτσι διαμορφώνεται ένα τοπίο, ας το καλέσουμε πρωτοταξικό. Σ’ αυτό το τοπίο καλείται να σκεφτεί, να οραματιστεί, να δράσει με τις υπόλοιπες γυναίκες – που μέχρι τώρα είχαν χαρακτηριστικά παραμερισμένης, καταδικασμένης τάξης – να διατελούν υπό το κράτος της ισχυρής, ανδροκρατούμενης μα αβελτήριας κοινωνίας»Αντώνης Ξένος, Ιούνης 2016

έκδοση 2016

Μετάφραση, επιμέλεια: Αντώνης Ξένος

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!