Η αρρώστια του ονείρου

«…Ήταν ολοκαίνουριος, ερωτευμένος με τη ζωή, ακούραστος, πεινασμένος, διψασμένος, ηλιοτσουρουφλισμένος, αλμυρός, χαμένος στις αναζητήσεις των ηδονών και των μελλοντικών ονείρων του. Αισθάνθηκε ξαφνικά γιατρεμένος. Εγκαταλείφθηκε στο όραμα της γαλάζιας κοιλιάς που ξέσκιζε το πλοίο, εκσφενδονίζοντας σχίζες πέτρινων βυζιών της Σερίφου, της Σίφνου, της Κιμώλου, της Μήλου, της Σαντορίνης, της Ίου, της Σικίνου, της Αμοργού. Άρχισε να κάνει απεγνωσμένες κινήσεις με τα χέρια του στο σκοτάδι, να πιάσει τις αλμυρές ρώγες των μαστών τους που φωτοβολούσαν κάτω από τη στίλβη των άστρων. Να βάλει στο στόμα του τις αναμνήσεις μιας ανέμελης ζωής. Να ξαναζήσει έρωτες στα αγκαθωτά βράχια όπου ξεσπούσαν οι αφροί των κυμάτων. Ένιωσε την παλικαριά των πεθαμένων που ξαναγυρίζουν στη ζωή μετανιωμένοι που έφυγαν, επειδή νοστάλγησαν τη συντροφιά των γυμνών κοριτσιών. Ανησύχησε για την τύχη των χαλικιών που πίεσε η ερωτική ορμή του στους έρημους όρμους των θηλυκών νησιών. Προσπάθησε απεγνωσμένα να ξεμπλέξει τα χρόνια της ευτυχίας από τα χρόνια της επιτυχίας, όταν το φάντασμα του γέρικου χρόνου, γιγαντιαίο και καμπουριαστό, με επίσημο ένδυμα, καπέλο πομπέ, πουκάμισο χωρίς γιακά, κουμπωμένο κάτω από τον λάρυγγά του με μαργαριτάρι ραγισμένο από σιωπηλούς κεραυνούς, δρασκέλισε τα νησιά πατώντας από το ένα στο άλλο με εφηβική ευκολία και βούλιαξε στα βαθιά, προκαλώντας αναβρασμό των νερών από το σβήσιμο των κεραυνών που κουβαλούσε στην καμπούρα του. Τα ρουθούνια του μπούκωσαν με την αποθαρρυντική μυρωδιά του καμένου πανιού».

ISBN 9789607793652, έκδοση 2016

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σπύρος Σίγμα (φιλολογικό ψευδώνυμο του Σπύρου Σμοΐλη) γεννήθηκε στην Κέρκυρα.

Σπούδασε γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, από όπου πήρε και το διδακτορικό του και ειδικεύτηκε στη χειρουργική. Άσκησε το επάγγελμά του σε νοσοκομεία της Αθήνας για σαράντα χρόνια. Στον ελεύθερο χρόνο του ταξίδεψε με πάθος στο Αιγαίο και στο τρία τοις εκατό του κόσμου, ασχολούμενος ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, το κυνήγι και τη μαγειρική.

Είναι μέλος του ΕΛΙΑ (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο), της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών και της Φιλικής Εταιρείας Επιστημόνων Καλλιτεχνών.

Στα γράμματα εμφανίστηκε τo 1981 με το μυθιστόρημα Η σφαγή των εντόμων, που εκδόθηκε από το ΕΛΙΑ, υπήρξε μεγάλη εκδοτική επιτυχία και από τις κριτικές χαρακτηρίστηκε ως «λογοτεχνικό γεγονός».

Το καλοκαίρι του 1982 έγραψε στο Πάνω Κουφονήσι τη νουβέλα Ιστορίες του ήλιου, που εκδόθηκε το 1991 από τις εκδόσεις Σμίλη. Την ίδια χρονιά επανεκδόθηκε το Η σφαγή των εντόμων σε δεύτερη και τρίτη έκδοση από τις εκδόσεις Σμίλη καθώς και το καινούργιο του μυθιστόρημα Ο λυπημένος ερωδιός που έκανε τρεις εκδόσεις μέσα σε έναν χρόνο, αποσπώντας κριτικές που έγραψαν ότι «…πρόκειται για μια προσωπική γραφή καινούρια στα ελληνικά γράμματα».

Το τελευταίο του μυθιστόρημα Έρωτες στα χρόνια του πολέμου γράφτηκε σε 110 μερόνυχτα όχι επειδή το ήθελε, αλλά επειδή δραπέτευσε από το μυαλό του, όπου επωαζόταν φρουρούμενο είκοσι τρία χρόνια.

Τα τρία πρώτα βιβλία του κολυμπάνε στο Αιγαίο, το τέταρτο βασανίζεται σε ένα ασήμαντο χωριό της Κέρκυρας.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!