Μπλε άσπρο μαύρο

Κι αν η Μαρίν Λεπέν -που στο βιβλίο έχει το ψευδώνυμο Μιρέιγ Λεφέκ- εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας; Τι σημαίνει για τη χώρα η εκλογική νίκη της Άκρας Δεξιάς;

Σ’ αυτό το συνταρακτικό μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας, ο Καρίμ Αμελάλ αντικαθιστά το κόκκινο της γαλλικής σημαίας με το μαύρο και περιγράφει με οξυδέρκεια ένα εφιαλτικό σενάριο, που δεν φαίνεται, δυστυχώς, απίθανο.

Ο αφηγητής είναι Γάλλος αλγερινής καταγωγής. Δεν είναι όμως καρικατούρα του κατοίκου των υποβαθμισμένων προαστίων. Μένει στην καρδιά του Παρισιού, έχει κάνει λαμπρές σπουδές και εργάζεται ως ανώτερο και ακριβοπληρωμένο στέλεχος του χρηματοπιστωτικού τομέα, συζεί με τη γυναίκα που αγαπά: είναι ένας επιτυχημένος. Και ξαφνικά όλα ανατρέπονται. Οι γαλήνιες αυταπάτες (η Λεπέν δεν θα εκλεγεί· αλλά κι αν εκλεγεί, δεν θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της· μα ακόμα κι αν το εφαρμόσει, οι συνέπειες δεν θα είναι σοβαρές) καταρρέουν. Η νέα πρόεδρος εφαρμόζει με μεθοδικότητα το πρόγραμμά της: Η «εθνική ανόρθωση» τίθεται σε ισχύ. Εγκαθιδρύεται ένα καθεστώς ανοιχτά ρατσιστικό, που ασκεί άγρια καταστολή και δεν διστάζει να στείλει τανκς στα προάστια.

Από έναν κόσμο γεμάτο αποχρώσεις, πέφτουμε σ’ έναν αποπνικτικό μανιχαϊσμό. Κάποιοι σκύβουν την πλάτη, λουφάζουν. Κάποιοι άλλοι, και κυρίως αυτοί που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας, στην περιφέρειά της, οργανώνουν την αντίσταση. Όσο για τον αφηγητή, αμφιταλαντεύεται. Προβληματίζεται, αναρωτιέται ποιος είναι, τι σχέση έχει με αυτό που του λένε ότι είναι.

Στο τέλος, παίρνει την απόφασή του: «Σήμερα είμαι ζωντανός· αύριο ίσως να έχω πεθάνει, αλλά δεν θα είμαι πια μόνος. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία!»

«Είναι εντυπωσιακό σε πόσο μεγάλο βαθμό οι ιδέες της Άκρας Δεξιάς διαχύθηκαν σε όλες τις κοινωνικές κατηγορίες, και μάλιστα στην ελίτ. Οι ιδέες αυτές είναι πανταχού παρούσες στον δημόσιο διάλογο, κυριαρχούν στις συνειδήσεις και δεν σοκάρουν πια κανέναν. Στη μάχη των ιδεών, το Εθνικό Μέτωπο έχει επικρατήσει. […] Μετά την Υποταγή του Μισέλ Ουελμπέκ και το 2084 του Μπουαλέμ Σανσάλ, ένιωσα την ανάγκη να γράψω ένα αντίθετο αφήγημα, ένα μυθιστόρημα που προτείνει μια άλλη αντίληψη για τον κόσμο, διαφορετική από αυτή με την οποία συνεχώς μας βομβαρδίζουν, όπου το ισλάμ και οι μετανάστες εμφανίζονται ως ο υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος. Το Μπλε άσπρο μαύρο, με τον τρόπο του, μετατρέπει τους αντιήρωες του πραγματικού κόσμου σε ήρωες της μυθοπλασίας» – Καρίμ Αμελάλ

ISBN 9789604355471, έκδοση 2017

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γαλλοαλγερινός συγγραφέας Καρίμ Αμελάλ (Karim Amellal) γεννήθηκε στο Παρίσι το 1978.

Μεγάλωσε στην Αλγερία και, στη συνέχεια, σπούδασε φιλολογία και πολιτικές επιστήμες στη Γαλλία.

Από το 2005, διδάσκει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, ενώ παράλληλα είναι συνιδρυτής των start-up επιχειρήσεων SAM Network και Chouf-chouf.com, με κύριο αντικείμενο την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την αγωγή του πολίτη, των λιγότερο προνομιούχων και ιδιαιτέρως των νέων.

Εκδοτικός Οίκος

Διαβάστε επίσης...

Please wait...

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε για όλα τα νέα του βιβλίου κατευθείαν στο e-mail σας. Εγγραφείτε τώρα!